4,4 milyar lira ceza için kooperatiflere iki yıl ek süre

Uğur Duyan
Uğur Duyan
04:0025/05/2024, Cumartesi
G: 25/05/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadeleyi içeren yasa teklifi ile birlikte Kooperatifler Kanunu da değişti. Yeni düzenleme kapsamında Kooperatif Bilgi Sistemi'ne veri geçişi yapamadıkları için 4,4 milyar lira cezayla karşı karşıya kalan kooperatiflere iki yıl daha süre tanındı.

Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadeleyi içeren ticaret perakende yasa teklifi önceki gece Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenlemeyle Kooperatifler Kanunu da değişti. Yeni çalışma kapsamda, Kooperatif Bilgi Sistemi'ne (KOOPBİS) veri geçişi yapamadıkları gerekçesiyle 4,4 milyar lira cezayla karşı karşıya kalan kooperatiflere 2 yıl ek süre tanındı. Kooperatiflerin ana sözleşmelerini intibak ettirmeleri için öngörülen sürenin uzatılmasıyla, 91 bin 212 kişiye bireysel olarak 48 bin 300 TL toplamda ise 4 milyar 405 milyon 539 bin 600 TL idari para cezası işleminin uygulanmasının önüne geçildi. Kooperatiflerin bu yükten kurtulmasıyla ticari hayat sekteye uğramadan veri girişinin yapılması sağlanacak.


26 NİSAN SON GÜNDÜ

Meclis'e sunulan rapora göre, KOOPBİS'e veri girmekle yükümlü olan tüm kooperatiflerin yüzde 45,7'sinin yani 22 bin 803'ünün hiç ortak veri işlemediği görüldü. Kooperatif yönetim kurulu üyelerinin KOOPBİS'e veri girişlerini tamamlamaları için yasada öngörülen süre 26 Nisan'da sona eriyordu. Yasalaşan düzenlemeyle, bu süre Ticaret Bakanlığı tarafından birer yıl olmak üzere iki defa uzatılabilecek.


ARACILIK KALKIYOR

Düzenleme kapsamında, pazaryerlerindeki aracılık müessesi ortadan kalkacak. Türkiye'deki 3 bin 631 semt pazarı ve 242 üretici pazarı, 14 adet kapalı pazaryerini işleten belediyeler, satış yerlerini sınırlı ayni hak yöntemi ile kullandıramayacak. Alanlar yalnızca üretici ve pazarcılara tahsis edebilecek. Böylece, satış yerlerinin tahsis usulü ile işletilmesi pazarcıların maliyetlerinin azalmasını sağlayacak. Düzenlemenin ürün fiyatlarına olumlu yansıması bekleniyor.


STOKÇULUK YAPANA 12 MILYON TL CEZA

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

'Piyasada darlık oluşturucu, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler' ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı hükmüne aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.

Malları süresinde teslim veya monte etmeyenlere 2 bin 200 lira; mal ve hizmetin satışından kaçınanlara da 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası kesilecek.


#Ekonomi
#fahiş fiyat
#ceza
#kooperatif