EDISYON:

7,5 milyarlık yeni nefes

Yeni Şafak
Hüseyin Likoğlu
04:001/04/2018, dimanche
G: 1/04/2018, dimanche
Yeni Şafak
Düşük maliyetli nefes kredisi yeniden başlıyor
Düşük maliyetli nefes kredisi yeniden başlıyor

Geçen yılki ekonomik büyümeye önemli katkı veren Nefes Kredisi yeniden başlıyor. TOBB’un öncülüğünde ve oda ile borsaların katkılarıyla verilecek kredi için imzalar atıldı. İmza töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım’ın talebi üzerine kredi miktarı 5 milyardan 7,5 milyar liraya çıkarıldı. İlk 6 ay anapara ödemesiz olacak şekilde kullandırılacak nefes kredisinden 2-3 ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması bekleniyor. Aylık 0,99 faiz/kar payı ve 18 ay vade imkânıyla verilecek krediye; Denizbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım ile diğer kamu bankaları aracılık edecek.

KOBİ’lerin ucuz maliyetli finansman ihtiyacını karşılamak üzere geçtiğimiz yıl TOBB öncülüğünde, oda ve borsaların desteğiyle uygulamaya giren TOBB Nefes Kredisi Projesinde ikinci bölüm başlıyor. Büyük ilgi görmesi üzerine bu yıl tekrar edilen TOBB Nefes Kredisinde imzalar Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve banka genel müdürlerinin katılımıyla İzmir’de atıldı.

7,5 MİLYARA ÇIKARILDI

Nefes Kredisi aylık 0,99 faiz/kar payı ile kullandırılacak. İmza töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 5 milyar lira olarak planlanan kredi miktarının 7,5 milyar liraya çıkarılması talebinde bulundu. Yıldırım’ın talebi üzerine kredinin geri ödeme vadesi ise ilk altı ayı geri ödemesiz olmak üzere 12 aydan 18 aya çıkarıldı.

BİTTİ DİYENLER MOSMOR

Nefes Kredisinin imza töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, her yıl bazı kesimlerce Türkiye ekonomisi hakkında olumsuz söylemlerin ortaya atıldığını söyledi. Yıldırım, “Türkiye bu krizi kaldıramaz’, ‘Türkiye yandı bitti’ diyenler mosmor oldu. Şimdi bozuk plak gibi 2018 için de aynı şarkıları yeniden söylemeye başladılar. Diyorlar ki Türkiye 2018’de bu işin içinden zor çıkar.’ Ekonomiyi soğutun. Soğuttun mu sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye üretmeye devam edeceğiz. 2018’in tedbirlerini, teşviklerini de önümüzdeki hafta halkımızla paylaşıp bu müjdeleri vereceğiz” dedi. Yıldırım ayrıca bankalara da seslenerek, “Lütfen teminatlarda ölçülü olalım. Fazla teminat sizin için cazip bir şey değil. Önemli olan yaşatmayı esas almak. Yaşatırsanız siz de yaşarsınız” dedi.

KOBİ’YE DAHA ÇOK DESTEK LAZIM

KOBİ’lerin daha çok desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, “Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’undan fazlası küçük ve orta ölçeklidir. İstihdamın da, üretimin de, ihracatın da yükü KOBİ’lerin üzerindedir. Gerçek üreten, gerçekten istihdam sağlayan, gerçekten de ihracatımıza KOBİ’ler anlamlı katkı sağlıyor. KOBİ’lerin sesi fazla çıkmıyor, gürültüsü yok. Onlar sessiz sedasız üretiyor. 7.4 büyümenin arkasında KOBİ’ler var. Ancak kredilerde külfet nimet dengesine bakıyoruz, durum pekte öyle değil. KOBİ’ler, kaynakların en fazla 30’unu kullanıyor. Güney Kore’de kredilerin yüzde 75’ini KOBİ’ler alıyor. Portekiz, yüzde 81. Yunanistan’da bile yüzde 55’ini bütün krediler içinde KOBİ’ler alıyor. O bakımdan küçük ve orta büyükteki işletmeler için ne yapsak azdır” şeklinde konuştu.

  • BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR
  • Nefes 2018 projesinde kredi hacminin 5 milyar lirayı geçmesi ve 2-3 aylık süreçte yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması hedefleniyor. Yarından itibaren tüm Türkiye’de kullanılabilecek krediyi almak için TOBB’a bağlı oda ve borsalardan faaliyet belgesi alıp destek verecek 4 banka ve 2 katılım bankasına başvurulabilecek. Nefes Kredisine Hazine destek verecek, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefil olacak.

“İLK NEFESTE HİÇ BATAK YOK”

Bir önceki Nefes Kredisi hakkında da bilgi veren Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: “Biz geçen sene Nefes Kredisi kullandırdık ya bu kredinin dönüşü nasıl biliyor musunuz, Türkiye ortalamasından 10 kat daha fazla. Binde birin altında. Yani hiç batak yok. Çünkü KOBİ’ler sağlam. KOBİ’ler sözüne sadık işletmeler. Diğerleri sağlam değil demek istemiyorum, onların hacmi çok. Büyük işler yapıyorlar”

İş dünyası ayar çekti

Her zaman sanayici ve esnafın yanında olduklarını dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise, Türk ekonomisine ayar çekmek isteyenlere özel sektörün ayar çektiğini söyledi. Tüfenkçi, “Biz odaların, borsaların özellikle üyelerinin sıkıntılarına çare olması noktasında fikir üretirken üyelerden elde ettikleri gelirle tekrar odamız tarafından üyelerine kullandırılmasını istedik. Odalar ve borsalar kendi üyelerinin hem gelişimini hem de sorunlarının çözümü noktasında hükümetle köprü kuruyor. Biz üretenin yanındayız. Biz çalışanın yanındayız. Biz Türkiye’de istihdam sağlayan, iş, aş sağlayanların yanındayız. Dolayısıyla sizler çalışacaksınız bizler önünüzü açacağız. Bir takım iyileştirmeleri sizlerle paylaştık. İnşallah önümüzdeki dönemde de devam edecektir” dedi.

Banka desteğiyle faizlerde düşüş olur

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında bu projenin bir kaynağa ulaşma projesi değil, aynı zamanda faizin düşürülme politikasına da ciddi katkı sağladığını söyledi. Projeye destek vereceklerini beyam eden bankalar da faizlerin yüzde 15-20 arasında işlem gördüğü bu dönemde Nefes’te kredi faizini aylık 0.99’a çekti. Binali Yıldırım, diğer bankaların da buna destek vermesini istedi.

Tüm gücümüzle destek olacağız

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “2017 yılında reel sektöre 135 milyar lira destek sağladık. KGF teminatlı kredi kullandırılmasında en fazla kredi kullandıran bankalardan birisiyiz. Bu öncülüğümüzü bu projede de devam ettirecek, tüm gücümüzle ülkemiz ekonomisine destek olacağız” şeklinde konuştu.


KOBİ’ye destek vermeye devam

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Geçen yıl 30 bin KOBİ’ye, 3 milyar liraya yakın kredi kullandırdık. Bugün de enflasyonla mücadeleye katkı sunacak şekilde aylık %0,99 faiz oranı ve 200 bin liraya kadar kredi imkanı ile KOBİ’lerimize nefes aldırmak üzere tekrar bir araya geldik”dedi.


Öz kaynakları devreye soktuk

Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “Ekonomimize destek vermek amacıyla öz kaynaklarımızı devreye sokarak reel sektöre destek oluyoruz. Milli ekonomimize, reel sektöre hayat verecek Nefes Kredisi projesi içinde Katılım Bankacılığı prensipleriyle yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.


Krediler yatırıma dönecek

Nefes Kredisi’nin hacminin büyütülmesi iş dünyasında da mutluluk oluşturdu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, “Nefes Kredisi kampanyasına bu defa 1 milyar liralık bir kaynak sağladık. Reel sektör ikinci nefesle yatırım fırsatlarına daha çok yoğunlaşacak” dedi.

#KOBİ
#Ekonomi
#Kredi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.