Soldan sağa sırasıyla; Tamer Kıran, Şekib Avdagiç, Ali Kopuz, Orhan Aydın, Ali Yerlikaya, Zehra Zümrüt Selçuk, Mevlüt Uysal, Rifat Hisarcıklıoğlu,, Abdurrahman Kaan, Erdal Bahçıvan ve İsmail Gülle
‘Burası Türkiye, Burada İş Var’ sloganıyla başlatılan istihdam kampanyasının İstanbul ayağı iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl sonuna kadar 2,5 milyon yeni istihdamın hedeflendiği projenin 900 bini İstanbul’dan gelecek.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ‘Burası Türkiye, Burada İş Var’ sloganıyla 25 Şubat'ta başlatılan istihdam kampanyasının İstanbul buluşması dün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın yanı sıra iş dünyası temsilcilerinden de yoğun katılım sağlandı. Bu yıl sonuna kadar 2,5 milyon yeni istihdamın hedeflendiği kampanyanın 900 bini İstanbul’dan gelecek.
İŞ GÜCÜ PİYASASI DESTEKLENİYOR
İşverene SGK prim desteği, vergi muafiyeti gibi çeşitli destek ve teşviklerden oluşan paketi açıklayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk burada yaptığı konuşmada, İstanbul'dan aldıkları 1 milyon ilave istihdam sözünü de not ettiklerini dile getirerek, bakanlığın iş gücü piyasasını sadece istihdam arttırma yönüyle değil aynı zamanda teşviklerle de desteklediğini kaydetti.
ŞU ANA KADARKİ EN GÜÇLÜ PAKET
Bu konuda şu ana kadar en güçlü paketin sunulduğuna işaret eden Selçuk, şöyle konuştu: "İşverenlerimizin nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücreti de devlet olarak biz karşılayacağız. Eğer şartları sağlanırsa izleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz. Bu yeni teşvikin de apaçık ortaya koyduğu gibi, devletimiz vatandaşlarımızın iş bulabilme imkânını arttırmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyor.”
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNE DEVAM
Mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerini 12 ay boyunca karşılayacaklarını ifade eden Selçuk, “2016'da başlattığımız asgari ücret desteğini bu yıl da devam ettiriyoruz. Geçtiğimiz yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresini bu yıl 12 aya çıkardık. 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 lira, 500'ün altında çalışanı olan iş yerlerine ise 150 lira asgari ücret desteği veriyoruz” şeklinde konuştu.
ÖZELLİKLİ TEŞVİKLER SÜRÜYOR
Prime Esas Kazanç tutarı üzerinden 5 puan prim indiriminin çalışan başına 127,92 lira ila 960 lira arasında işverenlerin yükünü hafiflettiğinin de altını çizen Bakan Selçuk, şunları kaydetti: “Yurt dışına işçi götürenlere genel sağlık sigortası priminde 5 puan indirim, Ar-Ge faaliyeti yürüten işverenler ile kültür yatırım ve girişim belgesi olanlara sigorta priminden yarıya yakın indirim gibi diğer bakanlıklarımızla işbirliğinde yürüttüğümüz özellikli teşviklerimiz de sürüyor."
KAPSAMLI VE CESUR BİR PAKET
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni, kapsamlı ve cesur bir teşvik paketi hazırlandığına işaret ederek, “Yeni istihdam yapacaklar için, daha önce olmayan maaş desteği ve sonrasında vergi ve prim indirimi geldi. Ekonomik sıkıntı yaşayan, işleri yavaşlayanlar için, istihdamı muhafaza ettiren, kısa çalışma ödeneği sağlandı” ifadelerini kullandı.
EKONOMİ DOSTU İŞ KANUNU GEREK
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, istihdam seferberliğinin sadece işsizliği azaltmayacağını vurgulayarak, aynı zamanda hem iç talebi canlandıracağını hem de büyümeyi olumlu yönde etkileyeceğini anlattı. Avdagiç, istihdam teşviklerinin daha kapsamlı ve daha fazla netice vermesi için iş kanunun ekonomi dostu hale getirilmesi çağrısında bulundu.
KAYNAKLAR NİTELİKLİ ELEMANA
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, üretimde nitelikli iş gücü konusunda yaşanan problemleri çözmeye büyük önem verdiklerini anlatarak, “Nitelikli üretimin, nitelikli iş gücü ile yapılabileceğinden hareketle, kaynaklarımızı bu alana aktarıyoruz. Üniversitelerimizle omuz omuza vererek, tasarım başta olmak üzere kapsamlı projelerle buna ivme kazandırmaya çalışıyoruz” dedi.
KALICI İSTİHDAM SANAYİ ALANINDA
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ülke ekonomisine katma değer sunan sektörlerin başında sanayinin geldiğini belirterek, “Biliyoruz ki; kaliteli, sürdürülebilir ve kalıcı istihdam buradadır. Biz sanayiciler de kaliteli istihdam sağlamanın, aş ve iş yaratmanın; güçlü ve sürdürülebilir bir ekonominin mihengi olduğuna inanıyor, bunun için çalışıyoruz” dedi.
GELİN İSTANBUL’DA REKOR KIRALIM
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak, 60 bine yakın şirketleriyle, 1 milyon 600 binin üstünde kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Kaan, şunları söyledi: “Yatırımcılarımıza, iş insanlarımıza buradan bir kez daha sesleniyorum; şimdi elimizi taşın altına koyma zamanı. Gelin, İstanbul’da istihdam rekoru kıralım. Gelin, ülkemizde işsizliği olabilecek en düşük seviyelere indirelim. İstanbul’un bu gücü var, bizlerin bunu başarma inancı var.”
ASKON’DAN 50 BİN İSTİHDAM SÖZÜ
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, ASKON olarak çok ciddi bir mücadeleye başladıklarını vurgulayarak, “İlkini İzmir ve Şanlıurfa’da hayata geçirdiğimiz ‘81 ilde 81 yeni ASKON işletmesi’ dedik. Önümüzdeki 2 sene içerisinde 81 ilde kurulacak yeni işletmeden bahsediyorum sadece. 15 bin yeni istihdam ve mevcut 15 bin üye işletmemizle birlikte toplam 50 bin yeni istihdam sözü veriyoruz” açıklamasında bulundu.