ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne 15 milyar dolar "uçacak"

Yeni Şafak
15:0112/11/2017, Pazar
G: 12/11/2017, Pazar
Diğer
Boeing ve Airbus bu kez Dubai için kapışıyor.
Boeing ve Airbus bu kez Dubai için kapışıyor.

Avrupalı uçak üreticisi Airbus ile ABD'li rakibi Boeing şirketinin, Dubai Airshow'da Emirates Havayolları'na toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık uçak satışı yapması bekleniyor. İki şirket arasında, bu kez de Dubai'den uçak siparişi için büyük rekabet yaşanıyor.

Uçak üretiminde dünya liderleri olan Avrupa merkezli Airbus ile ABD'li Airbus şirketleri arasında, Dubai'nin havayolu şirketi Emirates Havayolları'na uçak satışı konusunda büyük rekabet yaşandığı bildirildi.

İki şirketin, toplamda yaklaşık 30 milyar dolarlık uçak satışı için Emirates Havayolları ile anlaşmaya yakın olduğu ifade ediliyor.

  • Dubai Airshow kapsamında Airbus'ın, Emirates Havayolları'ndan 16 milyar dolarlık A380 yolcu uçağı siparişi almasının beklendiği bildirildi. Reuters'a konuşan kaynaklar ise, Boeing'in 787-10 Dreamliner uçakları için Emirates'den 12-13 milyar dolarlık sipariş alabileceğini duyurdu.

Airbus, Boeing ve Emirates ise, konuyla ilgili soruları yanıtlamadı.

Boeing'in Orta Doğu pazarında Airbus'ı geride bıraktığı ve bu yıl bölgede uçak siparişlerinin yüzde 65'ini aldığı belirtiliyor.

AMERİKA'DA ÖNEMLİ BOEİNG

  • 1916 yılında
    William E. Boeing
    tarafından kurulan
    Boeing
    şirketi, iki dünya savaşı arasında özellikle askeri alanda üretimde bulundu. Dönemin en büyük bombardıman uçaklarının üreticisi olması açısından da Boeing, Amerikan savunma sanayisinde bugün de önemli bir şirket konumundadır. Özellikle 1980’li yıllar sonrası sivil havacılığın gelişme göstermesiyle birlikte bu alanda da yatırımlar yaparak dünyanın en büyük sivil uçak üreticisi konumuna geldi.

53 BİNİ İSTİHDAM EDEN AİRBUS

Airbus 1970 yılında Fransa ve Almanya’nın öncülüğünde kuruldu ve daha sonra İngiltere ve İspanya’nın katılımıyla Avrupa Birliği’nin sivil havacılık alanında üretim yapan şirketi konumuna geldi. Şirket, ilk ticari uçak üretimine A300 modeli ile başladı. Daha sonra bu alandaki gelişmeler paralelinde daha yeni ve gelişmiş modellerini de pazara sürdü. Şirket, Avrupa genelinde 53 bin kişiyi istihdam ediyor.

BOEİNG VE AİRBUS ARASINDA BÜYÜK REKABET

  • İki küresel güç
    Airbus ve Boeing
    arasındaki rekabet bu alanda yeni modellerin geliştirilmesiyle daha da arttı. Bunlar, pazarda daha etkin ve güçlü olabilmek için uluslar arası alandaki siyasal etki ve güçlerini kullanmaktan geri kalmıyorlar. İki güç arasındaki mücadele özellikle büyük ve gelişmekte olan bir pazar olan Uzakdoğu üzerinde yoğunlaşıyor. Airbus, Boeing’in Japon pazarındaki etkinliğine karşılık Çin pazarında büyük bir mücadeleye girişti. Boeing’in en son geliştirdiği model olan 787 için en büyük sipariş, 50 yıldan fazla bir süredir bölgede ABD’nin müttefiki olan Japonya’dan, Japon hava yolu şirketi All Nippon’dan geldi. Buna karşılık Airbus şirketi ise Japonya’da bir büro açarak bu ülkeden daha fazla pay alma yolunda yeni açılımlar yapıyor. Şimdi de iki şirket Dubai'ye uçak satmak için rekabet içinde.
#Airbus
#Dubai
#Emirates
#Boeing
#Orta Doğu
#Uçak
#Satış
#787-10 Dreamliner
#Dubai Airshow