Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt kaçakçılığı nedeniyle istasyonu mühürlenen kişilerin istasyonlarını akrabası, damadı gibi yakınlarına kiraya vererek faaliyet gösterme yoluna gittiklerini dile getirdi. Aktaş, TBMM’de görüşülen torba tasarı ile istasyonun yeni mal sahibinin de kaçakçılık yaptığı belirlenip de ikinci kez mühürlenmiş ise bu kişilerin son bir kez daha piyasaya girişlerinin önünün açıldığını söyledi. Aktaş, bu af ile gelecek yeni kiralamalar sonrasından yeniden kaçakçılık fiili işleneceğini, devletin tahsil edemeyeceği alacakların artacağını iddia etti.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarıyla 4 Aralık 2013 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na geçici 6. Madde eklendi. Geçici maddede “Bu Kanunun 20’nci maddesinin 8’inci fıkrası hükmü, bu maddenin yürürlük tarihinden önce işlenmiş fiiller için tesis üzerindeki ayni hak sahibinin fail konumunda olmadığı hallerde, bu hak sahipleri açısından uygulanmaz” denildi.
Düzenlemeyi Yeni Şafak’a değerlendiren EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, kaçakçılık nedeniyle mühürlenen istasyonların yeniden faaliyete geçmelerinin önünü açacak düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Mevcut uygulamada rafineri haricinde herhangi bir tesiste kaçakçılığın tespiti halinde lisans sahibine ayrı, mülk sahibine ayrı ceza verildiğini söyleyen Aktaş, “Kaçakçılık yapan mal sahibi kişinin istasyonuna mühür vuruluyordu, o da damadına akrabasına kiraya vererek istasyonun mührünü kaldırıyor, kaçakçılık faaliyetini sürdürüyordu. Şimdi düzenleme ile kendisi kaçakçılık yapan mal sahibi affedilmiyor ancak, akrabasına, damadına anlaşmalı kiraya vererek kaçakçılık yaptığı için yakalananlara ‘af’ getiriliyor” dedi. Aktaş, itirazlarını şu örnekle anlattı:
“Diyelim ki, siz mülk sahibi olarak aylık 10 bin TL dahi kar edemediğiniz istasyonunuzu, size kira teklifi ile gelen işletmeci adayına 20 bin TL’ye kiralıyorsunuz. Peki, mülk sahibi olduğunuz halde kendinizin bile elde edemeyeceği miktarın iki katı bir kirayı teklif eden kişinin, mülkünüz üzerinde ancak kaçakçılık fiili işleyerek bu parayı kazanabileceğini, sizin kiranızı ancak böyle bir yolla ödeyebileceğini bilmiyor musunuz? Biliyorsunuz! Yeni kiracının kaçakçılık yaptığı tespit edildiğinde, işleticiye bu ceza verildikten sonra sizin de istasyonunuza mühür vurulduğunda veryansın edip af istiyorsunuz.”
Yasa değişikliğiyle af verilecek istasyonların bundan sonra nasıl işletileceği konusuna da değinen Aktaş “Bu af verildikten sonra hepimiz biliyoruz ki, mülk sahipleri bu istasyonlarını tekrar, bilerek ve isteyerek yeni bir kaçakçılık fiili işleyecek kiracı adayına, aynı rakamlardan, hatta daha yüksek fiyatlardan kiraya verecek. Kaçakçılığa zemin hazırlamaya devam edecek. Ayrıca da ceza kesilecek kiralayan firma sırra kadem basacağından bu cezanın tahsili asla mümkün olmayacak. Yani her şekilde kamu zarar görmeye devam edecek. Bu af ile gelecek yeni kiralamalar sonrasından yeniden kaçakçılık fiili işleneceğinden, devletin tahsil edemeyeceği alacaklarını artıracak ve piyasanın yeniden yeni oyuncu isimleriyle kirletilmesinin devamına yol açılacak” değerlendirmesi yaptı.
Akaryakıt sektöründeki diğer bir sendika olan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Başkanı İmran Okumuş ise “Uzun zamandır gündemimizin en önemli maddelerinden biri de istasyonunu kiraya veren üyelerimizin 6455 sayılı Kanun nedeniyle yaşadığı mağduriyetti” dedi. Mülk sahibi bayilerin kiraya verdikleri istasyonlarının kaçakçılık yaptığı iddiasıyla mühürlendiğini ve yargı kararının kesinleşmesine kadar kapatıldığını anlatan Okumuş, "Yani işlemedikleri bir suçtan dolayı mülk sahibi bayilerimizin istasyonlarına yani eşyaya ceza verilmişti. Başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere, ilgili tüm kurumlara yılmadan bu sorunu aktararak yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep ettik" dedi.