Altın rezervimize ilk müşteri TCMB

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0019/05/2017, Cuma
G: 19/05/2017, Cuma
Yeni Şafak
​Altın rezervimize ilk müşteri TCMB
​Altın rezervimize ilk müşteri TCMB

Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, 6 bin ton ile dünyada ikinci büyük altın rezervlerinin Türkiye’de bulunduğunu iddia etti. Yücel, Merkez Bankası’nın altın piyasasında ilk alıcı haline geldiğini de belirtti.

Türkiye’nin yeraltı zenginliklerinde bor madeninden sonra dünyanın ikinci büyük rezervinin altın olduğu iddia edildi. Yıllık 6-7 milyar dolarlık altın ithalatını kapatma şansının Türkiye’nin üstünde oturduğu altını çıkarmasıyla olacağına dikkat çeken Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan Yücel, çalışmalara göre 6 bin ton ile dünyada ikinci büyük altın rezervlerinin Türkiye’de bulunduğunu söyledi.

Yücel, bunun parasal değerinin 250 milyar dolar olduğunu aktardı. Altın Madencileri Derneği’nin başkanlığına seçilen Yücel, Türkiye’de yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması için hükümetin attığı adımları önemsediklerini de dile getirdi.

MB VADELİ ÇÖZÜME YAKIN

Merkez Bankası’nın (TCMB)altın piyasasında ilk alıcı haline geldiğini belirten Yücel, “Eskiden dışarı da satabiliyorduk. Şimdi uluslararası altın fiyatından öncelikli satın alma hakkı Merkez Bankası’nda” dedi. Altın madencilerinin ürettiği altının İstanbul Altın Rafinerisi’nde kayıt altına alındığını, İstanbul Altın Borsası’nda damgalandığını anlatan Yücel, altının dünyada dolar olarak fiyatlandığını, Merkez Bankası’nın ons fiyat üzerinden TL olarak aldığını kaydetti. Buna karşılık bazı altın madenlerinin proje başlamadan önce yurtdışından finansman bulduğunu ve hedge (vadeli) satış için anlaştığını dile getiren Yücel, “Merkez Bankası dışarıdan 6-7 milyar dolar alıyor bizim üretimimiz zaten 1 milyar dolar. Ancak hedge için bir çözüm bulunacak sanırım” dedi.


MÜLKİYET SORUNU ZARAR VERİYOR
Sektöründe, özellikle izin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin çok yüksek olmasının, projelere olan ilgiyi azalttığını kaydeden Yücel, “Orman izin bedelleri bugün birçok altın madeni projesinde yatırım bedelinin yüzde 50’isini bulacak düzeye gelmiştir” değerlendirmesi yaptı.

#Altın
#Rezerv
#TCMB