EDISYON:

Asgari ücrette ikinci randevu

Ekonomi Servisi
04:0018/12/2023, Pazartesi
G: 18/12/2023, Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Asgari ücreti belirlemek için tarafların mesaisi sürüyor. 11 Aralık'taki ilk toplantının ardından taraflar bugün ikinci defa bir araya gelecek. Asgari ücrete ilişkin somut beklentilerin rakamlar eşliğinde dile getirilmesi öngörülüyor.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İlk toplantısını 11 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ikinci defa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelecek. Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacak.

SOMUT BEKLENTİLER TELAFFUZ EDİLECEK

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan tarafların somut beklentilerini rakamlar eşliğinde dile getirmesi öngörülüyor. Yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık'ta netleşmesi bekleniyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.



#Asgari ücret
#Ekonomi
#gündem

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.