Uzun yıllardır kendi kaderine terk edilmiş tarım arazilerini üretime kazandıran uygulamalar yaygınlaşıyor. Çiftçilere tahsis edilen arazilerde; dönem dönem arz açığı yaşanan hububat, baklagil, yağlı tohumlu bitkiler, sebze ve meyve yetiştiriliyor.
Tarım üretimi ve ihracatında dikkat çeken bir çıkış yapan Türkiye, atıl durumdaki alanları tarıma kazandırmayı sürdürüyor. Uzun yıllardır kendi haline terk edilmiş tarım arazilerini üretime kazandıran uygulamalar yaygınlaşıyor. Çiftçilere tahsis edilen boş arazilerde; dönemsel olarak arz açığı yaşanan hububat, baklagil, yağlı tohumlu bitkiler, sebze ve meyve yetiştiriliyor.
Üretime giden süreç öncesinde Türkiye, ilk aşamada yüzde 25’lik bölümü sulanabilir olan 2 milyon hektarı bulan atıl veya nadas tarım arazisinin tespitine odaklandı. Sonrasında ise Hazine'ye ait tarım arazilerinin topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilmesine başlanıldı.
Uygulama ile öncelikli insan ve hayvan beslenmesi açısından önemli ve stratejik öneme sahip hububat, baklagil, yağlı tohumlu bitkiler yetiştirilmesi teşvik edildi. Söz konusu ürün arzında yıl boyu sorun yaşanmaması, bitkisel üretimin artırılması, tarımsal hasılayı artırmak suretiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla güzel tarım uygulamaları örnekleri sergilendi.
Tahsis edilen arazilerde tohum, fide, fidan dağıtımı, meyve bahçesi tesisi, aşılamayla çeşit değiştirme sağlanırken ürün işleme, kurutma ve depolama tesisleri de oluşturuluyor. Bursa’da 10 çiftçi bir araya gelerek, uzun yıllardır atıl duran 450 dekar araziye hububat ekti. Elde edilen ürünler, hayvancılık işletmesi tarafından satın alınarak yem yapıldı. Aynı araziye ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimi gerçekleşecek.
Suyun dünyada artan önemini dikkate alan Türkiye, suyun etkin ve tasarruflu kullanılması için fazla su tüketimi olan çeltik gibi ürünlerde damla sulama sistemi kullanımının teşvikini de sağlıyor. Bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik üretiminde damla sulama sisteminin kullanılması sağlandı.
EKONOMİYE 3,5 MİLYAR KATKI
Türkiye’de arz açığı bulunan ürünlerin üretime kazandırılan ilk atıl arazi alanlarında yetiştirilmesiyle ekonomiye 3,5 milyar TL katkı bekleniyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde 300 projeye destek sağlanıyor. Tahsis edilen kaynak tutarının ise 99 milyon TL’yi bulacağı belirtiliyor.