Son yıllarda dolandırıcıların geliştirdiği en dikkat çekici yöntemlerden biri hiç şüphesiz sahte paraların ATM'lerde orijinalleri ile değiştirilmesi oldu. İlk defa 2017 yılında Kırklareli'nde ortaya çıkarılan yöntem geçtiğimiz aylarda ise Mersin'de düzenlenen operasyonda tespit edildi.
Mersin'de gerçek paraların belirli yerlerini keserek, sahte banknotlara yapıştırarak, çok sayıda banka ATM'sine yatırıp, daha sonra başka ATM'den gerçek para olarak çeken 4 kişi yakalandı.
Söz konusu her iki olayda da sahte olarak ATM'lere yatırılıp çekilen banknotlarda genellikle yüksek meblağlar olması nedeniyle 100 ile 200 TL'lik paraların kullanıldığı tespit edildi.
Gerçek banknottan bir parçanın birleştirilmesi ve basılan sahte banknotların saç spreyleri sıkılarak ATM'lere bir şekilde kabul ettirilmesi neredeyse herkesin cüzdanında bir adet bulunan kartlar üzerinden yapılan para alışverişlerinin de güvenliğini gündeme getirirken, bazı ATM'lerde sahte para verildiği yönündeki çok sayıda şikayet ise akılları karıştırdı.
Bir bankanın ATM'sinden çektiği parayı farklı bir borç için yine aynı ATM'den yatırmak isteyen Aydın Uncuoğlu, hazneye koyduğu paranın içindeki 100 TL geri verilince paranın sahte olduğunu anladı.
Bir başka sahte para mağduru vatandaş ise ATM'den kendisine verilen sahte 100 TL üzerine başvurduğu ilgili bankadan, Uncuoğlu'na verilen cevapta olduğu gibi böyle bir şeyin mümkün olmayacağına yönelik diretme ile karşılaşması üzerine konuyu CİMER'e yazarken, savcılığa da başvuracağını dile getirdi.
''Bu ATM'ler sürekli sahte para dağıtıyor. Bu paralar ATM de geri yatırılamaz iken nasıl aynı sistemden geçip bize veriliyor? Konu ile ilgili defalarca iletişime geçmeye çalıştım fakat her zaman olumsuz yanıt aldım. Bu akladıkları paraların üstünü telefon görüşmenizde ezberlenmiş cümlelerle kapatıyorlar.''
Şikayet platformlarında farklı illerde benzer çok sayıda şikayetin yer aldığı görülürken, sahte paraların neredeyse tamamının 100 TL olması ise dikkat çekti.
Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, ATM'lerden çekilen paralar arasında sahte para olması halinde sorumluluğun ilgili ATM'nin sahibi banka olduğuna dikkat çekerek bu yönde mağduriyet yaşayanların başta bankalara başvurarak, çözüm alınmaması halinde ise ATM'den çekilen paranın seri ve sıra numarası ile, çekildiği tarih ve saate ilişkin bilgileri belirten bir dilekçe ile konuyu yargıya taşıyarak haklarını sonuna kadar aramaları noktasında uyarıyor.