EDISYON:

Avrasya hazır

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0011/12/2016, Pazar
G: 11/12/2016, Pazar
Yeni Şafak

Ulaştırma Bakanı Arslan, 20 Aralık’ta açılacak Avrasya Tüp Tüneli’nde son hazırlıkları inceledi. Tünelin 30 Ocak’a kadar 07.00-21.00 saatleri arasında hizmet vereceğini belirten Arslan, isim anketinin amacından saptırıldığını da söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 10 gün sonra açılışı yapılacak İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nde incelemelerde bulundu. Projenin ölçümler ve ulaşım ağlarına sağlıklı entegrasyonu için ilk bir ay boyunca 24 saat hizmet vermeyeceğinibelirten Arslan, “Avrasya Tünelini 20 Aralık'ta açtıktan sonra yaklaşık bir ay ila 40 günlük bir periyotta 24 saat esaslı değil, belli bir süre tüneli çalıştıracağız. Sonra değerleri göreceğiz, ölçümleri yapacağız, ayarlamaları yapacağız. Böylece tedricen başlangıçta 21 Aralık sabahı ilk araç geçişi 7'de başlayacak ve saat 21'e kadar devam edecek. En geç 30 Ocak itibarıyla 24 saat çalışma esasına dönmüş olacağız" dedi. Proje başvuru olmamasına rağmen 1,5 ay önce Amerika'da ödüle layık görüldü. Orada bir ödül aldık ama biz asıl ödülü inşallah 20 Aralık itibarıyla insanımızdan alacağız” dedi.



Zenginlikler birbiriyle yarışmaz


Projenin ismiyle ilgili tartışmalara değinen Arslan, Cumhuriyetin Kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün adını herhangi bir şey için yarıştırmanın doğru olmadığını söyledi. Arslan, “Bizim amacımız tünele çarpıcı ve estetik bir isim bulmaktı. Ancak iş Atatürk'ü, Abdülhamit Han'ı, Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi yarıştırmaya gitti. Bunların hepsi bu ülkenin zenginlikleri, değerleri. Biz zenginliklerimizi birbirleriyle yarıştırarak bir yere varamayız” şeklinde konuştu.



TL ile belirlenecek 1 yıl geçerli olacak


Geçiş ücretlerinin ne olacağına yüklenicilerle birlikte karar vereceklerini belirten Arslan, ücretlerin de TL ile belirleneceğini söyledi. Arslan, “Sözleşmede dolar olarak belirtilmiş olmakla birlikte biz diğer uygulamalarımızda olduğu gibi burada da yıl başındaki kuru esas alarak, TL olarak ücret belirleyeceğiz ve belirlenen ücret bir yıl boyunca geçerli olacak. Yılın sonunda tekrar eskale edeceğiz, değerlemeyle yeniden ücret belirlemiş olacağız. Dolayısıyla dolarla geçiş, avroyla geçiş diye bir şey söz konusu değil” dedi.


#Ahmet Arslan
#Avrasya Tüp Tüneli

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.