Avrupa Ayakkabı Endüstrisi Konfederasyonu Genel Sekreteri Carmen Arias: Türkiye’de harika işler var

Ekonomi Servisi
00:001/10/2022, Cumartesi
G: 30/09/2022, Cuma
Yeni Şafak
Berke İçten-Carmen Arias
Berke İçten-Carmen Arias

Avrupa’nın en büyük dünyanın ise altıncı büyük ayakkabı üreticisi olan Türkiye, Dünya Ayakkabı Kongresi’ne ev sahipliği yapacak. Kongreyi düzenleyen Avrupa Ayakkabı Endüstrisi Konfederasyonu’nun Genel Sekreteri Carmen Arias, “Türkiye ayakkabı sektörünün büyüklüğü itibariyle harika bir adaydı. Bunun için kongreyi İstanbul’da düzenlemeye karar verdik” dedi.

Dünyanın altıncı, Avrupa’nın ise en büyük ayakkabı üreticisi ülkesi olan Türkiye, sektördeki konumunu daha da güçlendirecek işlere imza atıyor. Yılda ürettiği 540 milyon çift ayakkabının 335 milyon çiftini ihraç eden Türkiye; Kovid-19 pandemisi sonrası oluşan yeni dünya düzeninde Asya, Avrupa, Akdeniz, Kafkasya ve Ortadoğu iş piyasalarını birbirine bağlayan güvenilir tedarik zinciri merkezi olma yolunda doğru adres ve anahtar oyuncu olarak öne çıkıyor.

Dünya Ayakkabı Kongresi’nin yedincisine ev sahipliği yapacak Türkiye, sektörün en önemli organizasyonu için dünyanın değişik ülkelerinden İstanbul’a gelecek iş insanlarını bir araya getirecek. Kongreyi düzenleyen Avrupa Ayakkabı Endüstrisi Konfederasyonu (CEC) Genel Sekreteri Carmen Arias, Türkiye’nin ayakkabı sektörü büyüklüğü itibariyle harika işler yaptığını söyledi. İstanbul Fuar Merkezi’nde devam eden AYMOD Fuarı’nda bir araya geldiğimiz CEC Genel Sekreteri Carmen Arias ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten sorularımızı cevaplandırdı.

GÜÇLÜKLERE RAĞMEN İYİ YATIRIMLAR VAR

İtalyan ve İspanyol ayakkabı derneklerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Carmen Arias, küresel çapta yaşanan onca güçlüklere rağmen ayakkabı sektöründe iyi yatırımlar olduğunu bildirdi. Konfederasyon olarak sektörün hedeflerini belirlemek ve dünyadaki trendleri belirlemek için 2003’ten beri düzenledikleri kongrelere pandemi nedeniyle ara verdiklerini belirten Arias, “İstanbul ile yeniden sahaya iniyoruz. Tüketicinin değişen bakış açısı, yeni iş modelleri ve istihdam gibi üç önemli başlığımız olacak. Özellikle istihdamı çok önemsiyoruz. Çünkü ayakkabı sektörü çok el emeği isteyen bir endüstri ve gençlere ihtiyacımız var” dedi.

AYAKKABIDA İŞ GÜCÜ ÇOK ÖNEMLİ

  • Carmen Arias, bugüne kadar Brezilya, Meksika, İtalya, İspanya ve Belçika’da düzenlenen Dünya Ayakkabı Kongresi’nin İstanbul’da düzenlenmesi kararının nedenini anlattı. Arias, “Başka aday ülkeler de vardı. Türkiye’nin ayakkabı sektörünün büyüklüğü itibariyle harika bir adaydı. Bunun için kongreyi İstanbul’da düzenlemeye karar verdik” dedi. Tüketici talebinin çok çeşitlendiğini belirten Arias, şöyle devam etti: “İnsanlar ayakkabıda kalite istiyor. Özellikle Avrupa’da kalite öne çıkıyor. Bu talebin karşılanması noktasında Uzakdoğu’da sıkıntılar var. Hükümetlerin verdiği destekler sektör için önemli. Emek yoğun bir sektör olduğumuz için özellikle genç ve yetenekli iş gücünü önemsiyoruz.”

Ayakkabının dünya kupası İstanbul’da

TASD Başkanı Berke İçten, devam eden fuarın hem yurt içinden hem yurt dışından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Yer sıkıntısı nedeniyle birçok firmanın katılımına olumsuz cevap verdiklerini belirten İçten, şubat ayında düzenleyecekleri AYMOD fuarı için daha çok hol tahsis edeceklerini kaydetti Dünya Ayakkabı Kongresi’nin İstanbul’da yapılacak olmasının önemine dikkat çeken İçten, “Ayakkabının dünya kupası niteliğinde bir organizasyona ev sahipliği yapacağız. Bunu 2015’ten beri istiyorduk. Türk ayakkabı sektörünün marka değerini artıracak bir işe imza atmak istiyoruz. Networkumuz genişleyecek, yüz yüze görüşmeler olacak ve işbirliği bağlantıları kurulacak. Avrupalı tedarikçilerde Türkiye’ye gelmek için ciddi bir merak var var” diye konuştu.


#Avrupa
#ayakkabı
#Dünya Ayakkabı Kongresi
#Carmen Arias
#Berke İçten
#AYMOD