Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2021-2023 dönemi için enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari denge gibi temel makro göstergelere ilişkin hedefleri belirleyen Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı.
Yeni Ekonomi Programı sonrasında açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Programda özel sektörün öne çıkarılarak girişimciliğe, teknolojiye, yüksek katma değerli yurt içi üretime odaklanılmış olmasıyla, yüzde 5 ve üzerinde yüksek büyümenin hedeflenmesi özel sektörümüze heyecan ve moral vermiştir. Reel sektörü, KOBİ’leri, üreticileri ve yatırımları destekleme yönündeki adımların devam edecek olmasını da ayrıca memnuniyetle karşılıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2021-2023 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) ilişkin, “İlk defa 2023’e erişen bir YEP açıklandı. YEP’teki hedefler, Koronavirüs sonrası yeni dünyada yarışa ön sıradan başlamak ve 2023 hedefleri bakımından önemli” değerlendirmesinde bulundu. Avdagiç, yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nın Türkiye ekonomisinin gelecek üç yıllık yol haritasını çizdiğini söyledi.
Büyüme ve işsizlik rakamları hedeflerinin beklentilerle uyumlu olduğunu, fakat açıklamalarda dolarizasyonu durduracak yeterli tedbirlerden bahsedilmediğini belirten Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, dolarizasyonun durdurulamadığı takdirde büyüme ve enflasyon hedeflerinde de ciddi sapmalar görülebileceğinin altını çizdi. Şohoğlu, “Pandemi sürecinde uygulanan tedbirler etkili oldu, fakat daha devamlı surette belirttiğimiz üzere ekonomi dışı yapısal reformlarla desteklenmeyen ekonomik tedbirler yeteri kadar yararlı olamıyor. İşsizliği önemli oranda azaltacak, halkı tasarrufa yöneltecek, yapısal reformlarla desteklenmiş tedbirler YEP’in başarı oranını önemli oranda arttıracak ve hedeflere rahat bir şekilde ulaşılmasını mümkün kılacaktır.” dedi.
Koronavirüs salgını ile beraber dünya ekonomileri durma noktasına gelirken hükümetimizin attığı adımlar ve ardı ardına açıkladığı paketler Türkiye ekonomisine adeta can suyu oldu diyen As Steel Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Sezer, “Salgın sonrası her alanda olduğu gibi ekonomide de yeni bir normal var Türkiye’nin koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için diğer alanlarda da olduğu gibi ekonomide de yeni normale uygun politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Yeni Ekonomi Paketi (YEP) bu anlamda dinamik analizler ve stratejiler içerin bir paket olmuş.” dedi. YEP’in pandemi sonrası yeni normale ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum diyen Sezer, "Özel sektörü, yatırımcıyı ve girişimciyi destekleyen bu program ile Türkiye olarak değişen dünya düzenine 1-0 önde başlayabilir ve güçlü bir ivme kazanarak ülke olarak küresel ölçekte ön plana çıkarılabiliriz.” İfadelerini kullandı.
Yeni Dengeleme, Yeni Normal ve Yeni Ekonomi temasıyla açıklanan Yeni Ekonomi Programı, 2021 - 2023'ün uygulanabilir ve ulaşılabilir hedeflere odaklandığını söyleyen Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, "Katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracatına odaklanma, finansman kaynaklarının kalkınmayı ve cari dengeyi destekleyecek alanlara yönelmesi, iş ve yatırım ortamının iyileşmesi ve uluslararası doğrudan yabancı yatırımların teşviki hedefleri çok önemli hedefler. Pandemi nedeniyle ciddi sapmalar yaşanmış olmasına rağmen, Türkiye'nin 2023 hedefleri gerçekçi ve sürdürülebilir ekonomimizin göstergesi" dedi.