EDISYON:

Balık ihracatı tam gaz

Yasemin Asan
04:0029/01/2019, Tuesday
G: 29/01/2019, Tuesday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Deniz ürünlerinde atılımına atılım katan Türkiye için dünyanın önde gelen balık üreticileri Hollanda, Japonya ve Rusya gibi ülkeler sıraya girdi.

Rus ve Japon yetkililerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na “Türkiye ne kadar balık üretirse almaya hazırız” dediği öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, su ürünlerin üretimine yönelik çalışmalarına devam ediyor.

TİCARET ÇITASI 1 MİLYAR DOLAR

Sektörde yeni teşvik ve desteklerle ihracat hacmi 1 milyar doların üzerine çıkarılacak. Türkiye’nin alabalık, levrek ve çipura üretiminde bölge ve Avrupa Birliği’nde önde gelen üreticiler arasında olan yeri güçlendirilecek. Türkiye, su ürünleri yetiştiricilik üretiminde dünyada en hızlı büyüyen 3’ncü ülke konumunda bulunuyor, AB ülkeleri arasında 7’nci sıradan ikinci sıraya yükseldi. Su ürünleri ihracatı son 16 yılda yaklaşık yüzde 483 artarak 27 bin tondan 157 bin tona yükseldi. İhracat değeri 2002’ye göre yüzde 784 artış gösterdi ve 855 milyon dolar oldu.

  • Markalaşma süreci daha da teşvik edilecek
  • Tasarımı, yazılımı ve üretimi tamamen milli olan Balıkçı Gemilerin İzlenme Sistemi (BAGİS) kuruldu. Bu sistem endüstriyel tipteki tüm balıkçı tekneleri uydu üzerinden anlık olarak izleniyor, kaçak avcılık yapanlar tespit ediliyor. Avcılık faaliyetlerine ilişkin veriler elektronik ortamda kayıt altına alınıyor. Bu bilgiler eş zamanlı olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı ile paylaşılıyor. Elde edilen ürünlerin ürün güvenilirliğini sağlamak amacıyla markalaşma teşvik edilecek.


#Deniz Ürünleri
#Hollanda
#Japonya
#Rusya
#İhracat
#Teşvik
#BAGİS

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.