Kur saldırısı şokunun atlatılmasının ardından 7 bankanın yurt dışından sağladığı sendikasyon kredilerinin miktarı 6,5 milyar doları buldu. Üç katılım bankası ise Ekim başından bu yana 1 milyar lira kadar kira sertifikası ihraç etti. Yurt dışından kolaylıkla kaynak sağlayabilen bankaların eli yurt içinde de mevduat toplamada rahatlamasına rağmen, kredi finansman maliyetlerinin hala yüksek seyretmesi dikkat çekiyor.
Türkiye’yi hedef alan kur saldırısı şokunun atlatılmasının ardından bankaların yurt dışından sendikasyon almaları arttı. Ekim ayının başından bu yana yaptığı borçlanmanın duyurusunu yapan 7 bankanın yurt dışından sağladığı sendikasyon kredilerinin miktarı 6,5 milyar doları buldu. Garanti Bankası 1,3 milyar dolarla son aylarda en büyük sendikasyonu sağlayan banka olurken, Yapı Kredi 1,1 milyar dolar, Akbank ise 1 milyar dolar ve İş Bankası ise 935 milyon avroluk borçlanmayı kolaylıkla yapabildi. Vakıfbank 855 milyon dolar, QNB Finansbank 750 milyon dolar ve Türkiye Ekonomi Bankası ise 465 milyon avroluk sendikasyona imza atan diğer bankalar oldu.
Mevduat toplama konusunda katılım bankaları da konvansiyonel bankalardan geri kalmadı.
Son üç ayda üç katılım bankasının kira sertifikası ihraç etme yöntemiyle topladığı mevduat miktarı 1 milyar lirayı buldu. Vakıf Katılım, Ekim ayının ilk haftasında iştiraki Vakıf Varlık Kiralama AŞ aracılığı ile 300 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Vakıf Katılım bu son rakamla birlikte kira sertifikası ihracında son 15 ayda 4,7 milyar liralık bir kaynak sağladı.
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 16 Aralık ile biten haftada 14,5 milyar lira artarak 2 trilyon 97 milyar liraya çıktı. Bankalardaki mevduatlar artmasına rağmen aynı hafta ticari krediler ile tüketici kredilerinin miktarı azalması dikkat çekti. Yurt dışından kolaylıkla kaynak sağlayabilen bankaların eli yurt içinde de mevduat toplamada rahatlamasına rağmen, faiz oranlarının hala yüksek seyretmesi çelişki olarak değerlendiriliyor. Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle birçok sektör finansmana erişemediği için büyük sıkıntılarla karşı karşıya.
Son olarak Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Yapı Kredi Bankası'na 23 milyar lira borçlanma, Aktifbank'a 900 milyon lira borçlanma ve Pasha Yatırım Bankası'a ise 500 milyon liralık tahvil/finansman bonosu ihraç başvurusunu onayladı.