Dünya, sanal para piyasasının son 8 yılda yaşadığı yükselişe odaklanmış durumda. Yeni nesil yatırım aracı olarak gösterilen bitcoin rekor tazelerken, dünya çapında merkez bankaları, dijital paraların potansiyel avantaj ve dezavantajları hakkında giderek daha fazla farkındalık kazanıyor.
Bazı ülke ve kurumlar Bitcoin'e sert bir şekilde karşı çıksalar da kripto paranın fiyatı 10 bin dolar sınırına dayandı. Bu sene başından bu yana artışı ise 10 kata yaklaştı.
Bitcoin 10 bin dolar seviyesine yükselirken, küresel merkez bankaları da alınacak önlemler hakkında görüşlerini açıklamaya devam ediyor.
Kripto paraların oluşumu ve büyümesi konusunda ne yapılacağı öncelikli konular arasında yerini alırken, resmi dijital para ihracının yapılıp yapılmayacağı gündemdeki yerini koruyor.
Bloomberg'in haberine göre, dünyanın en büyük merkez bankalarının, dijital paralara yaklaşımı şöyle sıralandı...
FED, Bitcoin'e karşılık olarak dijital para ihracında bulunma fikri konusunda pek coşkulu değil. Fed Başkan adayı Jerome Powell, bu yılın erken döneminde, teknolojide teknik sorunların sürdüğünü belirterek merkez bankası tarafından oluşturulan bir kripto paranın "anlamlı" zorluklarla karşılaşacağını söyledi ve gizlilik konusunun bir sorun olabileceğini bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası, dijital paralara yatırımda bulunmanın tehlikeleri konusunda defalarca uyarıda bulundu. AMB yetkilisi Benoit Coeure, Bitcoin'in oynak değeri konusunda uyardı ve Bitcoin ile "vergi kaçırma" ve "suç" gibi risklerin geldiğini belirtti. Başkan Mario Draghi ise dijital paraların Euro Bölgesi ekonomisine olan etkisinin sınırlı olduğunu ve bu paraların merkez bankaları için bir tehdit oluşturmadığını belirtti.
Çin Merkez Bankası, teknolojiyi sahiplenmek için koşulların "olgun" olduğuna inanıyor, ancak, özel dijital ihraçcılar konusunda sert önlemler alarak Bitcoin ve diğer dijital parala işlemlerini yasakladı. Yetkililer, merkez bankasının kripto paralar üzerinde tam kontrole sahip olmasını destekliyor.
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Ekim ayında yaptığı konuşmada, BOJ'nin yakın zamanda dijital para ihraç etme gibi bir planı olmasa da dijital paralar hakkında daha çok bilgi sahibi olmanın önemli olduğunu belirtti.
Bundesbank, Bitcoin ve diğer sanal paraların oluşumu konusunda oldukça temkinli. Yönetim Kurulu üyesi Carl-Ludwig Thiele, Eylül ayında Bitcoin'e ilişkin, "Ödeme aracından ziyade bir spekülatif oyuncak" değerlendirmesinde bulundu ve "Mevduatın yerini blockchain'e bırakması, bankaların iş modellerini altüst edebilir ve para politikasını baş aşağı edebilir" şeklinde konuştu.
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, kriptoparaların finanstaki potansiyel "devrim"in bir parçası olduğuna değindi. Carney, blockchain'e dayalı bir teknolojinin, merkez bankalarının siber saldırılar karşısındaki duruşunu güçlendireceğini ve "büyük bir gelecek vadettiğini" savundu.
Bitcoin rekor üzerine rekor kırmaya devam ederken bir konferansta konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’ndan kripto paralar ile ilgili olumlu bir yorum geldi.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yaptığı konuşmasında, TCMB olarak dijital paraları yakından izlediklerini ve iyi tasarlandıkları takdirde finansal istikrara katkı sağlayabileceklerini belirtti.
Bitcoin konusunda en katı olan ülkelerden birisi Rusya. Rus makamları daha önce Bitcoin'in yasaklandığı açıklamasına karşın, faaliyetler devam etmişti. Ancak Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile son noktayı koydu.
Rusya gibi Bitcoin‘e karşı duran ülkelerden bir diğeri ise Çin. Çin’de Bitcoin’i yasaklayarak Bitcoin’in değerinin ciddi anlamda düşmesine neden olmuştu.
Kripto para birimine yoğun bir ilgi devam ediyor.
Cuma gününü 8 bin 202 dolardan kapatan Bitcoin'in sadece haftasonundaki değer artışı 1480 dolar oldu.
Bitcoin, Etherium ve diğer kripto para birimleri genellikle yatırım, borsa işlemi ve ticaret için kullanılıyor. Ticarette kripto para kullanımı henüz çok yaygın değil ancak yatırım amacı güden veya borsada kripto para ile işlem yapanların sayısı bir hayli fazla.
Bilindiği üzere Bitcoin gibi dünya çapında bir hayli yaygın farklı para birimleri bulunuyor. Bunlara en yaygın örnek olarak Litecoin, Ripple, Monero, Dash ve Zcash’i gösterebiliriz. Bu ve bunun gibi pek çok dijital para biriminin borsalarda işlem görmesiyle, kripto para borsaları da yaygınlık kazandı.