Türkiye’nin hayata geçirdiği Marmaray Projesi ve Anadolu’da kurduğu demir yolu ağı sayesinde kıtalar arası kesintisiz yük taşıması mümkün hale geldi. Londra’dan Pekin’e uzanan kesintisiz demiryolunun ön strateji kavşağında bulunan Türkiye, Çin’e yük taşıyan ilk treni yola çıkardı. Demir İpekyolu olarak adlandırılan, Asya-Avrupa kıtaları arasında kısa, güvenli, ekonomik ve iklimi en elverişli demir yolu koridoru olan Demir İpekyolu/Orta Koridor, Türkiye’den Çin’e ilk ihracat treni tarafından kullanılıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun da katıldığı İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlenen Cuma günkü resmi uğurlama töreninin ardından, Çin’den gelen ek talepler nedeniyle gümrükleme işlemlerini tamamlamak üzere Halkalıya uğrayan yük trenine ilişkin asılsız iddialar pes dedirtti. Muhalif çevrelerin iddia ettiğinin aksine; tren törenin ardından Çin’e doğru yola çıkmadan önce, Çin’den gelen ilave taleplerin gümrükleme işlemleri için Halkalı İstasyonu’na uğradı.
Bu durumu “Çin’e gidecekti Halkalı istasyonuna çekildi” iddiasıyla sosyal medyada ortaya atan muhalefet destekli bazı isimler, büyük tepki çeken kirli bir kampanyaya imza attı. İddiaların aksine; Türkiye’den Çin’e ihraç ürün taşıyan ve 8 bin 693 kilometre yol kat edecek olan ilk ihracat treni; yeni yükler bindirildikten ve bu yüklere ilişkin gümrükleme işlemleri tamamlandıktan sonra Pazar günü İstanbul’dan yola çıktı. Önceki gün öğlen saatlerinde Kocaeli’den geçen tren, Arifiye, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Kayseri güzergahını takip ederek yoluna devam etti.
Önceki gece Ankara Gar’ında lokomotif değişimi yapılan tren, dün saat 13.00 sularında Kayseri’den geçti. Türkiye içinde 2 bin 323 kilometrelik parkurunu günü akşam saatlerinde tamamlayarak Kars’a varması bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da, trenin bugün itibarıyla Türkiye’den çıkacağını belitti.
Tren, daha sonra Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattını kullanarak Çin’e doğru yoluna devam edecek. Yurt dışı parkuru ise sırasıyla Gürcistan-Azerbaycan-Hazar Denizi Geçişi-Kazakistan ve Çin’in Xi’an şehrinde son bulacak. Toplam uzunluğu 754 metre olan tren, 42 konteynerde beyaz eşya yüküyle yoluna devam ediyor. Tren, Türkiye’de üretilen toplam 1400 soğutucuyu taşıyor. İhracat treni, Türkiye’de 2 bin 323 kilometre, Gürcistan’da 220 kilometre, Azerbaycan’da 430 kilometre, Hazar Denizi’nde 420 kilometre, Kazakistan’da 3 bin 200 kilometre ve Çin’de 2 bin 100 kilometre olmak üzere toplam 8 bin 693 kilometre yol kat edecek.
Bu taşımalarla ulaşım maliyetleri ve süresi önemli oranda azalırken, hem Türkiye’nin hem sanayicinin rekabet gücü artacak. Türkiye, Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığın da merkezi haline gelecek. Çin’den hareket eden ve Türkiye yönüne doğru gelen diğer tren ile ilk ihracat treninin, Azerbaycan topraklarında karşılaşacağı öngörülüyor.
Çin’e giden ihracat treninin makinisti Ömer Harman, 1981’den bu yana TCDD’de görev yaptığını, 10 yıldır da başmakinist olarak çalıştığını söyledi. İstanbul’dan Çin’e gitmek üzere hareket eden treni, Ankara’ya kadar getirdiklerini dile getiren Harman, “Böyle tarihi günü yaşamaktan dolayı gururlu ve mutluyum. Bugün benim için çok özel bir gün. Demiryolları çalışıyor” diye konuştu. Trenin, görev değişimi yapılarak Çin’e götürüleceğini anlatan Harman, 43 vagondan oluşan 750 metre uzunluğundaki trenin, sınıra kadar götürüleceğini bildirdi.