Çipli kimlik kartı çıkarmak isteyenler, kimliğini kaybedenler veya yenilemek isteyenler, yeni doğan bebekler ile evlilik ya da diğer sebeplerden dolayı kimliğinde değişiklik yaptıracak vatandaşlar, yeni kimlik kartı nasıl çıkartılı, başvuru için gerekli belgeler nelerdir gibi birçok sorunun cevabını arıyor. Çipli kimlik kartları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarınızı haberimizde bulabilirsiniz.
Çipli kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabiliyor. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilirsiniz.
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli.
Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası ve PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre veriliyor. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılıyor. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmuyor. PIN kodu ayrıca ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosklar kullanılarak değiştirilebiliyor.
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne yapılan doğum bildirimlerinde kimlik kartı başvurusu alınır ve çocuk adına doğum nedeniyle kimlik kartı düzenlenir. Yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün içinde bildirilen doğum olaylarında veya 2828 sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkililerince yapılan doğum bildirimleri sonucu düzenlenen kimlik kartlarından değerli kâğıt bedeli alınmaz.
Yeni kimlik kartları, zarfların üzerinde yazılı olan adrese PTT kargo tarafından gönderiliyor ve kart sahibi ya da başvuru sırasında beyan edilen kişiye teslim ediliyor.
Kimlik kartı teslim edilirken, eski nüfus cüzdanı / kimlik kartı geri alınmıyor ancak Genel Müdürlük tarafından geçersiz hale getiriliyor.
Eski kimlik kartları "Nüfus cüzdanı" olarak tanımlanırken, yeni kartlar "T.C. Kimlik Kartı" olarak ifade ediliyor. Banka kartı boyutundaki yeni kimliklerin taşıması da kolay.
Yeni kimliklerin çiplerinde biyometrik veri olarak tanımlanan sadece şahsa özgü damar izi, avuç damar izi gibi taklit edilmesi mümkün olmayan veriler saklanıyor.
Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecek,
Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek,
E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecek,
Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecek,
Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecek.
Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak,
Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecek.