Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomi Reform Paketi dış basında geniş yer buldu.
ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye ekonomisini güçlendirecek bir dizi adım açıkladığını ve enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirme sözü verdiğini bildirdi.
Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zor günler geçiren 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulacağını duyurduğu kaydedilen haberde, piyasaların, enflasyonu dizginlemek için faizleri yükselten, geleneksel ve sıkı bir para politikasına geri dönüşün sinyallerini veren yeni ekonomi ekibine olumlu tepki gösterdiği anımsatıldı.
Merakla beklenen paket kapsamında enflasyonun düşürülmesine ve kamu maliyesinin sıkılaştırılmasına yoğunlaşılacağı belirtilen haberde, Erdoğan'ın Türkiye’nin yatırım, istihdam ve ihracat kaynaklı verimlilikle potansiyel büyümesini artıracağını söylediği aktarıldı.
Şirketlerin tahvil ihraçlarını desteklemek amacıyla Tahvil Garanti Fonu'nun kurulacağı bildirilen haberde, küçük işletmelere devlet destekli krediler sunulacağı kaydedildi.
Haberde, Erdoğan'ın paketin özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare halinde hazırlandığını, uluslararası yatırımcıların gündeme getirdiği sorunlar dikkate alınarak vergi politikalarının basitleştirileceğini söylediği aktarıldı.
Erdoğan'ın enflasyonun tek haneye indirilmesinin temel hedeflerden biri olarak belirlediğine işaret edilen haberde, enflasyonu düşürmek amacıyla Fiyat İstikrarı Komitesi'nin kurulacağına işaret edildi.
Erdoğan'ın vergi muafiyeti ve küçük işletmelere yönelik uygun fiyatlı kredilerin yanı sıra kamu harcamalarında kesintiye gitmenin de dahil olduğu bir dizi reform açıkladığı belirtilen haberde, 850 bin küçük işletmenin gelir vergisinden muaf tutulacağı ifade edildi.
Planlar arasında kamuda fiyat ve vergi artışlarının hükümetin hedeflediği enflasyona endekslenmesi ve lira cinsinden tahvil ihraçlarının artırılmasının yer aldığına işaret edilen haberde, bütçe dışı harcamaların kaldırılacağı, kamu ihale sürecinde reforma gidileceği ve bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) oranını önceki hedef olan yüzde 4,3'ten yüzde 3,5'e düşürülmesinin hedeflendiği ifade edildi.