Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Türkiye- Türkmenistan İş Forumu'na katıldı.
Yılmaz, Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümüne ilişkin, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yaklaşıyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak. İnşallah önümüzdeki pazar günü hep birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını idrak edeceğiz. Bu vesileyle başta Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Cumhuriyet'i kuran ve bugünlere kadar taşıyan, herkesi, bütün kurumları ve şahısları şükranla ve minnetle huzurunuzda anıyorum" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkmenistan ile ilişkilerdeki en somut göstergelerden birinin, ticaret alanında olduğunu belirterek, "Son yıllarda ticaretimiz çok şükür artış bir trendi yakalamış durumda. 2022 yılında ülkeler arası ticaret, 2 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılının ilk 9 ayında ulaştığımız ticaret hacmiyle şimdiden 2022 yılı rakamını geride bıraktık. 2,1 milyar dolarlık bir hacme geldi ticaretimiz. Yıl sonu itibarıyla da 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyoruz. Sektörler açısından elektrikli makineler yüzde 16 paya sahip; metal eşyalar yüzde 10, genel sanayi ve makine ve ekipmanları yüzde 8, özel makineler yüzde 5, prefabrik makineler yüzde 4. Bu sektörlerin de ticarette ön plana çıktığını görüyoruz. Tabii 3 milyar dolar güzel bir rakam ama yeterli değil. Liderlerimiz tarafından belirlenen 5 milyar dolar hedefi var şimdi önümüzde. 3 milyardan sonra '5'i çok kolay şekilde yakalarız' diye inanıyorum. Özellikle bu anlamda iş dünyamıza çok büyük görev düşüyor. Türkmenistan- Türkiye iş dünyasının çabalarıyla, ortaklıklarıyla, bugün yapmakta olduğumuz buna benzer toplantıları daha sık ve verimli gerçekleştirmeleriyle bu hedeflere ulaşacağız" dedi.
Türkiye'den Türkmenistan'a yarım milyar dolara yaklaşan bir yatırım olduğuna işaret eden Cevdet Yılmaz, "Bunun da artarak devam etmesini temenni ediyoruz, çok önemli bir alan olan enerji konusunda. Enerji çok stratejik bir konu; ama son dönemde özellikle jeopolitik gelişmelerle, ekonomik gelişmelerle daha da önemli hale gelmiş durumda. Bu anlamda bu stratejik sektörde Türkmenistan doğal gazının ve elektriğinin küresel piyasalara arzında da mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor. Bir taraftan ikili iş birliği, Türkiye- Türkmenistan iş birliği, diğer taraftan Azerbaycan'ın da dahil olduğu 3'lü iş birliği programlarıyla mutlaka enerji alanında çok daha güçlü bir iş birliği yapmamız lazım. Bu çerçevede Hazar Denizi'ndeki dostluk sahasına özel bir önem atfettiğimizin de altını çizmek isterim" diye konuştu.