EDISYON:

Denizlerin 'Muhafız'ı

Yeni Şafak
Büşra Soyal
10:297/04/2017, Cuma
G: 15/12/2017, Cuma
Yeni Şafak
 ‘Muhafız’ Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynuyor.
‘Muhafız’ Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynuyor.

Yerli savunma sanayi tarafından üretilen 'Muhafız' Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynuyor. Gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini sağlayan sistem düşmana korku veriyor.

Son dönemde dünya genelinde yaşanan savaşlarda ve krizlerde elektronik harbin önemi de gün yüzüne çıktı. Ülkemizdeki birçok savunma şirketi, elektronik harp konusunda hassasiyet göstererek savunma sanayisinin güçlendirilmesi konusunda çaba sarf ediyor. yenisafak.com olarak bu hafta yerli ve milli projeler dosyamızda elektronik harp konusunun önemine değinerek, Aselsan tarafından üretilen 30 mm Muhafız Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemini ele alacağız.

  • Türk denizlerinin müdafasında etkin rol oynayan Muhafız sistemine, termal kamera, TV kamera ve lazer mesafe ölçme cihazı takılabiliyor. Silah kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda edilebilen sistem otomatik hedef takip özelliğine ve modüler yapıya sahip.

Muhafız, gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle görülemeyen hedeflerin tespit edilmesini, hedeflerin otomatik olarak tanınmasını, takip edilmesini ve bu hedeflere atış yapılabilmesini sağlıyor.

Hareket halinde yüksek isabet

Optik görüş ve silah nişan hattının, sistemin monte edildiği platformun hareketlerinden etkilenmeden hedef üzerinde kalabilmesi için Muhafız’a taret stabilize edildi. Ayrıca Muhafız Sistemi tareti üzerine monte edilmiş, yan ve yükseliş eksenlerinde taretten bağımsız hareket yeteneğine sahip Hassas Stabilize Yönlendirici’ye (HSY) sahip. HSY sayesinde, uzak mesafelere atış esnasında silaha uygulanan balistik düzeltme esnasında dahi elektro-optik birimlerin hedef üzerinde kalması sağlanarak etkin vuruş yapılması mümkün oluyor.

  1. Muhafız sisteminde silah olarak çift yönlü mühimmat besleme yeteneğine sahip 30 mm Mk44 Bushmaster-II topu kullanılıyor. Ancak değişik görev ihtiyaçları için farklı mühimmatlar yüklenebiliyor.

Otomatik hedef izleme özelliği ile hedefin hız ve rotasını hesaplayabilen sistem, meteorolojik koşullar, mühimmat tipi ve hedef mesafe bilgilerini dahil ederek atış sırasında otomatik balistik düzeltme uygulayabiliyor.



#Muhafız
#Aselsan
#Savunma sanayi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.