EDISYON:

Düşmana korku salan ikili

Yeni Şafak
12:5211/05/2017, Perşembe
G: 11/05/2017, Perşembe
Yeni Şafak
Fırtına obüsleri her türlü doğa ve arazi şartlarında görevini sürdürürken, gücünü de Türk Silahlı Kevvetleri’nin Seyit Onbaşı’sı ‘Poyraz’ aracından alıyor.
Fırtına obüsleri her türlü doğa ve arazi şartlarında görevini sürdürürken, gücünü de Türk Silahlı Kevvetleri’nin Seyit Onbaşı’sı ‘Poyraz’ aracından alıyor.

Türkiye son dönemde yaptığı yerlileştirme çalışmaları ile göz kamaştırıyor. Özellikle terör örgütlerine karşı yaptığı operasyonlarla göz dolduran Fırtına obüsleri her türlü doğa ve arazi şartlarında görevini sürdürürken, gücünü de Türk Silahlı Kevvetleri’nin Seyit Onbaşı’sı ‘Poyraz’ aracından alıyor.

Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor.

Bu sene 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) sizler için Fırtına Obüsü ve Poyraz Mühimmat Aracını görüntüledik.



Fırtına Obüsü

Türk mühendislerce geliştirilen Fırtına Obüsü'nün en önemli özelliğini, farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor.

T-155 Fırtına Obüsü, dünya orduları içinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahip. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusuyla 40 kilometrenin üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri, Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlıyor. 47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına Obüsü, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket edebiliyor.

Fırtına’nın yeni modeli üretiliyor
  • Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından terör örgütlerine karşı düzenlenen harekatlarda başta Doğu/Güneydoğu olmak üzere Kuzey Irak ve son olarak Suriye’de başarılı bir şekilde kullanılan Fırtına Obüsleri yeni modelinin üretimi konusunda Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda çalışmalara başlandı.

Fırtına 2 olarak adlandırılan yeni modelin atış hızı ve menzili artacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeni isteklerine göre üretilecek olan obüsler daha gelişmiş sistemlerle donatılacak ayrıca obüslerin üzerinde Aselsan ürünü SARP Silah Sistemi de yer alacak. Yeni obüslerin üretimine 2017 yılında başlanılacak.

Poyraz Mühimmat Aracı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın vurucu gücü T-155 Fırtına obüslerine her türlü arazi şartlarında otomatik olarak mühimmat ve yakıt desteği sağlayan “Poyraz Mühimmat Aracı”, Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda üretiliyor.

  • Türk mühendis ve işçileri sayesinde üretilen araç, iki fırtınanın ihtiyacı olan mühimmatı, toplam 40 dakikada insan gücü el emeği değmeden otomatik olarak yerine getiriyor ve dolduruş yapıyor. Aynı zamanda Poyraz Mühimmat Aracı, fırtınanın ihtiyacı olan akaryakıtı da ikmal edebilme imkan kabiliyetine sahip.
Fırtına’nın can damarı Poyraz

Poyraz Mühimmat Aracına entegre edilen Mühimmat Transfer Sistemi (MTS), askeri koşullarda kullanılabilen çok gelişmiş bilgisayar, elektronik, mekanik, haberleşme ve hareketli mekanizmalardan (robotik parçalar) oluşuyor. MTS sayesinde Poyraz Mühimmat Aracı bağlı olduğu komuta merkezinden sesli veya sayısal olarak aldığı emirler ile araç üzerinde bulunan küresel konumlama sistemi vasıtasıyla hızla intikal ederek yer değiştirebiliyor ve istenilen tip ve sayıdaki mühimmatı Fırtına obüslerine 20 dakikada her türlü arazi şartında aktarabiliyor.




#Fırtına obüsü
#Poyraz
#Savunma sanayi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.