Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), “Elektrikli Araçlar Günü” etkinlik serisinin ilkini gerçekleştirdi. TAYSAD üyelerinin yoğun katılımıyla düzenlenen etkinlikte; otomotiv sektöründe yaşanan elektrifikasyon süreciyle birlikte bu süreçte kritik bir öneme sahip olan tedarik endüstrisindeki riskler ve fırsatlar mercek altına alındı.
Elektrikli araç dönüşümünün çok hızlı gerçekleşeceğini belirten TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berke Ercan, “Bu noktada 2030 yılları konuşuluyor. Yani çok yakın bir gelecek. Otonom da bunun arkasından geliyor. Bu gelişmelerin ışığında aslında Türk otomotiv tedarik sanayi olarak önümüzde fırsatlar ve riskler var. Eğer tedarik sanayi elektrifikasyon ve otonom konusunda hareketlenmez ise şu anda Türkiye’deki araç üreticilerinin ürettiği araçlardaki yaklaşık yüzde 70-80 aralığındaki yerli parça oranının yüzde 20’lere kadar düşme riski var. Hem tedarik sanayi için hem de otomotiv ana sanayi için bu çok ciddi bir sıkıntı” değerlendirmesinde bulundu.
Elektrikli araç maliyetinin en önemli öğesi olan batarya fiyatlarına da değinen Arsan Danışmanlık kurucu ortağı Yalçın Arsan da, “Bu konudaki gelişimi yakından izleyen uzman ve akademisyenler, batarya fiyatının kilowatt-saat başına 100 dolar altına indiği an, elektrikli oto ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasındaki maliyet makasının tamamen kapanmış olacağını, yani üretim maliyetlerinin eşitlenmiş olacağını varsayıyor. 2017’lerde 800 küsur dolarları konuşurken, bugün bu rakam 140 dolarlarda. Dolayısıyla bu konu çok hızlı ilerliyor ve geleneksel otomotiv üreticilerinin en yakından takip etmesi gereken metrik haline geldi. Bu eşik aşıldıktan sonra elektrikli otoya dönüş dramatik olarak hızlanacak” diye konuştu.
Türkiye’de ilk 8 aylık dönemde elektrikli araç satışlarının büyümesi geçen yıla göre yüzde 436 olarak gerçekleşti. Elektrikli araçla ilgili menzil ve şarj sorunu da giderilmeye başladı. Standart elektrikli otomobiller hızlı şarj noktalarında yaklaşık 1 saatlik süre zarfında yüzde 10 ile yüzde 80 arasında şarj olurken ortalama menziller 250-300 kilometre arasında seyrediyor. Bu süre zarfları karşısında teknoloji şirketi ABB’de araç şarjında iddialı bir teknolojiyi tanıttı. Firma, normalde saatler alan şarj sürelerinin en büyük bataryaya sahip araçlarda bile 15 dakikaya indirgendiğini belirtti. Terra 360 adı verilen cihaz bu hızlı şarj imkanını aynı anda dört araca birden sunabilecek. Avrupa’da satışına başlanacak şarj ünitesinin 3 dakikadan az bir sürede 100 kilometrelik bir menzil için gereken enerjiyi araçlara yükleyeceği belirtildi.