Nüfusumuzun yüzde 12'sini bulan engelli vatandaşlarımızın sorunlarını dile getiren STK'lar, hükümetten acilen destek bekliyorlar. Sosyal ve ekonomik hayata engelli bireylerin gerektiği kadar dahil olamadığını vurgulayan STK'lar, bu kapsamda kayda değer gelişim elde edebilmek için “Engelli Bakanlığı'nın” kurulmasını talep ediyor. Dünya Engelliler Vakfı (WDU) Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, şu an devletten öncelikli taleplerinin, engelliler konusunda ivedilikle eğitimden sağlığa, istihdamdan seyahate ve rehabilitasyona kadar temel hizmetlerin görünür ve geçerli hale geleceği devlet bünyesinde bir 'Engelliler Bakanlığı'nın' kurulması olduğunu belirtti. Öztürk, engelli istihdamının giderek azaldığını belirterek, Türkiye'de bu rakamın yüzde 1'in altında olduğuna dikkat çekti.
Bu durumun en başta eğitimden kaynaklandığına vurgu yapan Öztürk, şöyle devam etti: “Engelli sayısı gittikçe artıyor. Engelliler durumuna uygun eğitimi alamıyor ve işe giremiyor. Bir engellinin istihdamı için iş yerinin koşullarının uygun olması işverene maliyet getiriyor. Oysa vasıflandırılmış ve hakları devlet tarafından korunan bir engelli profili iş vereni teşvik eder ve yükünü de hafifletir. İşveren verimlilik ve devamlılık istiyor."
Devletten bekledikleri işin Engelliler Bakanlığı'nın kurulması olduğunu vurgulayan Öztürk, birinci problemin şu an ne kadar engelli kadın, hangi yaşta, öncelikli ihtiyaçları hakkında kesin bilginin olmadığını söyleyerek, “Engellilerin talebleri alınmadan uygulamaya geçiliyor. Sonra bu işten fayda yerine zarar görüyorlar. Bizim için bir şey yapılacaksa bizlere danışılmasını istiyoruz” dedi.
Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Başkanı Lokman Ayva da, engellilerin her hangi bir kayda girmeden çalışabildiği gibi kendi işlerini kurmak suretiyle de çalıştıklarını belirtti. Ayva, yüzde 12'si engelli olan nüfusun üçte biri yaşlılıktan, üçte birinin de çocukluktan dolayı iş aramadığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Şu anda İŞKUR'da iş ile ilgili kaydı olan engelli sayısı 3 milyon civarında. Aktif olarak iş ile ilgili kaydı olan sayımız ise yaklaşık 115 bin. Aslında aktif iş arayan insan sayısı 50-60 bin civarında.”
Dünya Engelliler Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Öztürk, engelli bireyler için verilecek destekleri şöyle dile getirdi: “Engelli istihdam eden işletmelere çeşitli vergi teşvikleri ve destekler verilebilir. Bu paket, özellikle küçük işletmeleri hedef almalı. İşletmelerini engellilerin erişimine uygun hale getirenlere karşılıksız krediler verilebilir. İŞKUR ve MEB'in işletmelerinin ihtiyaçları ile uyumlu eğitim sağlanması da düşünülebilir."
2003 yılı başından 2010 yılı Kasım sonuna kadar Türkiye'de 178 bin 578 engellinin işe yerleştirildiğini aktaran Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Başkanı Ayva, şöyle devam etti: “Dünyada Batı ülkeleri dahil olmak üzere böyle bir rakam yoktur. En son geldiğimiz noktada son 5 senede alınan toplam memur sayısı 50 bine ulaştı. Engellilerin çalışabileceğine ve çalışmaları gerektiğine dair inanç, engelliler arasında, yakınları, toplum bireyleri ve işverenler arasında hızla yaygınlaşıyor ve buna uygun tedbirler de çok iyi durumda, hatta dünyanın en iyisiyiz."