On binlerce takipçisi olan sosyal medya fenomenleri artık her sektörde boy gösteriyor. Çoğu insan reklam veya resmi tanıtımlardan değil de bu kişilerin gezip gördüğü ve resim paylaştığı yerlere akın ediyor. Türkiye'ye hem yatırım yapan hem de geliştirdiği orijinal fikir ile turizm sektörüne ciddi katkı sağlayan Suriyeli girişimci Yaser Haddad'ın hikayesi birçok kişiye örnek olacak türden. “Hani Türkler der ya 'boğulacaksan derin denizde boğul'. Bende öyle bir umutla geldim" diyen Haddad Türkiye’de ilk olarak çeşitli işlerde çalışmış.
Haddad, Arapça-Türkçe tercümana olan ihtiyaçtan faydalanarak turizm sektörüne atılmış. Arap turistleri iyi gözlemlediğini belirten Haddad, "İnternet kullanmayı Türkiye'de öğrendim. Sosyal medyada çeşitli hesaplar açtım ve sürekli Türkiye’yi anlatmaya başladım. Karşılaştığım yoğun ilgi sonucu 2014 yılında SY Group turizm firmasını kurdum” diyor.
Daha sonra sosyal medya fenomenleriyle çalışma kararı aldığını ifade eden Haddad, "Kendilerine Türkiye’ye THY ile gelme şartı koştum. Anlaştığım fenomenler Türkiye’ye gelerek; paylaşımlarda bulundu. Bunun çalışmalara çok ciddi bir katkısı oldu” bilgisini paylaşıyor.
Önceki gün, İstanbul’da şirketlerinin farklı ülkelerdeki 40 temsilcisi ve Arap dünyasının ünlü fenomenlerini ağırlayan SY Group CEO’su Haddad, düzenlediği basın toplantısında yeni dönem hedeflerini masaya yatırdı. Önceliklerinin Türkiye’ye turist getirmek olduğunu dile getiren Haddad, “Buraya büyük sayıda Arap turist getirmemiz lazım. Arapları tercih etmemizin sebebi; ortalama bir Arap aileden kişi başına ülkeye kalan döviz 4 bin dolar, üst gelir grubu için ise; bu rakam 10 bin dolar ile 50 bin arasında değişiyor” diye konuşuyor.
Haddad, Körfez ülkelerindeki 46 milyonluk turist potansiyelinin Türkiye’nin 2023 hedefleri için önemli olduğunu belirtiyor. Arapların Türkiye’yi çok fazla tercih ettiğini ifade eden Haddad, “Türkiye her türlü cazibeye sahip. Mesela Bodrum’a Cezayir, Tunuslu gidebilir. Katar ve Arabistanlılar Karadeniz’e gidebilir” şeklinde konuşuyor. Hükümetin 2018 yılı için 10 milyon Arap turist hedefini hatırlatan Haddad, bu hedefe 2018 ila 2019 yılları arasında ulaşmayı planladıklarını anlatıyor. Geçen yıl 1 milyon liralık gelir elde ettiklerini aktaran Haddad, "Eğer diğer sektörlerden de destek alabilirsek ayda ortalama 200-250 aile getirebiliriz. S.Arabistan, ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 4 bine yakın temsilcimiz var” değerlendirmesinde bulunuyor.
Dışarıda Türkiye’nin çok pahalı bir ülke olduğu algısı oluştuğunu söyleyen Haddad, “Sosyal medya üzerinden bu fikrin yanlış olduğunu ulaştırdığımızda bu algı yıkılıyor” ifadelerini kullanıyor. Haddad, yeni pazarlara girmeyi hedeflediğini aktararak; toplamda 45 kişi istihdam ettiğini sözlerine ekliyor.
Babasının Türk annesinin ise S. Arabistanlı olduğunu aktaran Amal Alturk da, S. Arabistan’da bir şirkette çalıştığını ve belli bir sonra kendisi için bir şey yapmak istediğini düşünerek işten ayrıldığını söylüyor. Sosyal medyada çeşitli hesaplar açarak; Türkçe öğrettiğini ifade eden Alturk, şu bilgileri paylaşıyor: “Türkiye’yi hep ziyaret ediyorum. Türk yemekleri yapıyor; sosyal medyada İstanbul’u, Gaziantep’i ve Antep baklavasını tanıtıyorum.” Arabistan’da özellikle Türk dizlerinin çok sevildiğini söyleyen Alturk, paylaşımları sonrasında takipçilerinin katlanarak arttığını belirttiyor. 1,5 yıldır Türkiye’ye çok sayıda Arap turist getirdiğini anlatan Alturk, bu yıl da çok sayıda turist getireceğini ifade ediyor.
Medya sektöründe çalıştığı için insanlar tarafından tanındığını, sonrasında ise sosyal medya üzerinden çok daha fazla tanınmaya başlandığını anlatan Khawater Al Khalili, “Gittiğim tek ülke Türkiye. 24 saatlik tatillerimde bile Türkiye’ye geliyorum” diyor. Sosyal medya hesaplarını artık sadece Türkiye için kullandığına dikkati çeken Al Khalili, iki yıl içerisinde 20 ila 30 bin arasında turist getirdiği bilgisini paylaşıyor. Al Khalili, şunları aktarıyor: “Bu turistler Dubai, S. Arabistan, Katar’dan geldi. Türkiye’nin her yerini gezdim ve insanlara gösterdim. 2018 yılında Türkiye’ye 30 binden fazla turist getirmeyi planlıyorum.”