Haziran enflasyonu yüzde 1.37

04:004/07/2025, Cuma
G: 4/07/2025, Cuma
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Enflasyon haziranda aylık yüzde 1,37, yıllık bazda yüzde 35,05 ile beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Enflasyonun açıklanmasıyla memur ve emeklilerin alacağı zam oranları da netleşti. Maaşlardaki artış oranı, kamu görevlileri ve memur emeklileri için yüzde 15,57, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yüzde 16,67 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık yüzde 1,37 artarken, yıllık bazda yüzde 35,05 seviyesine geriledi. Ekonomistlerin beklentisi enflasyonun aylık yüzde 1,53, yıllık yüzde 35,26 olması yönündeydi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise (Yİ-ÜFE) aylık yüzde 2,46 olurken yıllık yüzde 24,45 düzeyinde gerçekleşti.

GIDA VE GİYİMDE İBRE AŞAĞI YÖNLÜ

Ana harcama grupları itibarıyla haziranda önceki aya göre giyim ve ayakkabı ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0,27 azalış yaşandı. Aynı dönemde en yüksek artışın ise yüzde 4,48 ile eğitimde olduğu hesaplandı. En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,27 azalış, ulaştırmada yüzde 2,38 ve konutta yüzde 2,62 artış olarak kayıtlara geçti. İlgili ana grupların aylık değişime etkileri, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,07 azalış, ulaştırmada yüzde 0,36 ve konutta yüzde 0,43 yükseliş yönünde oldu.

KONUTUN ETKİSİ 9 PUANDAN FAZLA

Haziranda geçen yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 14,47 ile giyim ve ayakkabı olarak belirlendi. Geçen yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 73,33 ile eğitim olarak tespit edildi. En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimlerine bakıldığında, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 30,2, ulaştırmada yüzde 27,72 ve konutta yüzde 65,54 artış görüldü. İlgili ana grupların yıllık değişime etkileri ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 7,6, ulaştırmada yüzde 4,51 ve konutta yüzde 9,22 yükseliş yönünde oldu.

VATANDAŞ KALICI REFAHLA BULUŞACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz:
Uyguladığımız ekonomi programı ve enflasyonu düşürme noktasındaki kararlı tutumumuz sayesinde bu yıl sonunda 20'li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşarak vatandaşımızı kalıcı refah artışıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Tüketici enflasyonu haziran ayında yüzde 1,37 ile üst üste 2 ay yüzde 2'nin altında seyretmiş, yıllık bazda yüzde 35,05'e gerileyen enflasyon, geçtiğimiz senenin haziran ayından bu yana 40 puanın üzerinde azalmıştır. Arz yönlü politikalar, finansal politikalar ve maliye politikasını da kapsayan çok boyutlu politika setimiz ile dezenflasyon sürecini hızlandırıyoruz.

YAVAŞLAMA EĞİLİMİ DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek:
Dezenflasyon sürecindeki kararlılığımız hem gerçekleşme verilerinde hem de beklentilerde belirginleşti. Son dönemde gerileyen emtia fiyatları, finansal piyasalarda azalan oynaklık, iyileşen enflasyon beklentileri ve destekleyici talep koşulları yılın ikinci yarısında enflasyondaki düşüşün sürmesine katkı sağlayacak. Vatandaşlarımız müsterih olsun; gıda ve dayanıklı tüketim ürünlerinden eğitime, ulaştırmadan diğer birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı ve bu eğilim devam edecek.

YIL SONU HEDEFİNE İNANCIMIZ TAM

Ticaret Bakanı Ömer Bolat:
Son dönemde umut verici gerilemeler güçlü dezenflasyon programımızdaki kararlılığı yansıtmaktadır. 2025 yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankamızın enflasyon tahmin aralığında gerçekleşeceğine olan inancımız tamdır. Bu doğrultuda, tüm ekonomik aktörlerin planlamalarını buna göre yapmaları önem arz etmektedir. Enflasyonla mücadelede sağlanan kazanımlar kalıcı hale geldikçe hem fiyat istikrarı hem de vatandaşlarımızın alım gücü bakımından çok daha güçlü bir döneme gireceğiz. Kararlılıkla yürüttüğümüz bu sürecin toplumsal refah üzerindeki olumlu etkilerini daha belirgin şekilde hissedeceğiz.



#Enflasyon
#Ekonomi
#TÜFE
#TÜİK