Hurdaya teşvik teklifi Meclis’te

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:006/05/2017, Cumartesi
G: 6/05/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
​Hurdaya teşvik teklifi Meclis’te
​Hurdaya teşvik teklifi Meclis’te

Kamu alacakları için 9 milyon mükellefin 73 milyar liralık borcunun tahsili için yeni bir imkan veriliyor. Buna ilişkin Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklif, 1997 model ve öncesi araçlara hurda teşviki verilerek trafikten çıkarılmasının teşvik edilmesini içeriyor. İlgili düzenleme paketiyle vergilerini düzenli olarak ödeyen mükellefler için de önemli bir destek geliyor. Taksitlerini zamanında ödeyen mükelleflerden ekonomik sıkıntıya girenlere 5 yıla kadar borcunun taksitli olarak ödenmesi kolaylığı sağlanıyor.

Yeni Şafak’ın geçtiğimiz ay gündeme getirdiği 1997 model ve öncesi araçlara hurda teşviki verilerek trafikten çıkarılması içeren Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Salı günü ele alınması beklenen teklife göre; 1997 model ve daha eski olan taşıtların, 31 Aralık 2018 tarihine kadar il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü’ne ait hurdalıklara teslim edilip, tescil kaydının silinmesi durumunda MTV borçları silinecek.

DİKKAT EDİLECEK DETAY

AK Partili Mustafa Elitaş’ın verdiği Kanun Teklif yasalaşırsa; taşıtlarını noter satış senediyle veya vergi dairesi müdürlükleri, icra müdürlükleri, milli emlak müdürlükleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarından geçen ancak adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş mükellefler, bu taşıtları 31 Aralık 2018’e kadar adlarına kayıt ve tescil işlemlerini tamamlamaları halinde düzenlemeden yararlanacak. Ödenecek olan Motorlu Taşıtlar Vergisi için taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

İYİ MÜKELLEFE POZİTİF AYRIMCILIK 5 YILA ÇIKIYOR

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanunda mükelleflere 48 aya kadar verilen imkan, yeni düzenleme ile 60 aya çıkarılacak. Alacakların tahsilini içeren yürürlükteki düzenleme bu kez mükellefin borcunun ödenmesini kolaylaştırmada daha da esnetilmiş olacak. Düzenlemeyle kamu alacakları için 9 milyon mükellefin 73 milyar liralık borcunun ödenmesi için yeni bir bakış eli uzatılıyor. Bu kapsamda 3 yıllık vergi mükellefi şartı içindeki mükelleflerden 3 yıl boyunca vergi ile ilgili bütün beyannamelerini süresinde verenler için ihtiyaç duyması halinde vergi taksitleri uzatılacak. Yüzde 12 oranında uygulanan tecil faizi düşürülecek. Böylece düzenli vergisini ödeyen mükellef, geçmiş 1 yıl içerisindeki borcu için tecilden yararlandırılacak. Tecil şartlarını yerine getirmeyen, 5 yıl bu haktan bir daha yararlanamayacak. Kamu alacakları bu çerçevedeki mükelleflerden 2 defa tecil edilebilecek.


30 HAZİRAN’DA BİTİYOR

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 30 Haziran 2017 günü sonuna kadar başvuruda bulunacak. Gümrük, Maliye il özel idarelerine ve belediyelere ilk taksit 31 Temmuz 2017’ye, SGK’ya ilk taksit 31 Ağustos 2017’ye kadar ödenecek.

Tasfiyeden çıkarılıyor

Tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi, bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere tasfiye halinden çıkarılıyor. Bankanın toplam 16 bin 116 olan borçlu sayısından, 10 bin 492’si tahsil edildi. 31 Aralık 2016 itibarıyla borçlu sayısı 5 bin 624’e düştü. Tasfiyenin başlangıcından, 31 Aralık 2016’ya kadar toplam 2 milyar 382 milyon lira tahsilat yapıldı. Bankanın Hazineden sonra gelen diğer alacaklılara olan borçları ödeniyor.

Yapılandırmada
bir fırsat daha

Düzenlemeyle Maliye, Sosyal Güvenlik Kurumu, gümrük, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacakları yeniden yapılandırılması imkanı getiriliyor. İdarelerin 31 Mart 2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacaklara yönelik türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırma kapsamına alınıyor.

Madencilere yeni belge

Bu arada maden sahası işletme ruhsatına sahip bulunanlara madenler üzerinde ‘buluculuk belgesi’ getirilirken, MTA’nın kömür dışında keşfettiği diğer madenlerin de ekonomiye kazandırılması amacıyla ihtisaslaşmış devlet kuruluşlarına devri kolaylaştırılıyor.

Kapsamda 3 milyon
araç var

TÜİK verilerine Şubat 2016 itibariyle Türkiye'de trafike tescilli 21 milyon 90 bin akaç var. 20 yaş üstü araçların oranı yüzde 24’e çıkarken, otomobilde bu oran yüzde 27’ye kamyonda ise yüzde 32’ye yükseldi. Türkiye’de 12 yaş üzerindeki araç oranı ise yüzde 45’i aştı. Toplam 11 milyon 318 bin adetlik otomobil parkında 20 yaş üzeri araç sayısı 3 milyon 40 bine çıktı. Bu oran 2009 yılında yüzde 17 iken 7 yılda yapılan ÖTV artışlarının da etkiyle yüzde 27’ye çıkararak tarihi rekora imza atmıştı.

#SGK
#MTV
#TBMM
#TÜİK
#Yapılandırma
#Hurda