EDISYON:

İhracatta yeni çıta 402 milyar dolar

Cabir Turğut
04:0017/01/2024, Çarşamba
G: 17/01/2024, Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, yeni dönemde küresel ticaretteki daralmanın etkilerini sınırlamak için ABD, Çin, Hindistan ve Kanada gibi uzak pazarlara öncelik verecek. Bu yıl 267 milyar dolar mal, 135 milyar dolar hizmet ihracatı hedefiyle birlikte çıtayı 402 milyar dolara çıkardıklarını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “ABD’ye 5, Çin’e 3, Hindistan ve Kanada’ya 2 ticaret heyeti organize edeceğiz. Mayıs-haziran aylarında ise 600 kadar alıcıyı Türkiye’de ağırlayacağız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024’te toplam 402 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını belirledi. Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına da rekorla başlamak isteyen TİM, küresel ticaretteki 2 trilyon dolarlık daralmanın etkisiyle uzak pazarlarda yaşanan ihracat kaybının telafisi için yeni dönemde ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan ve Kanada gibi ülkelere odaklanacak.

Mustafa Gültepe

UZAK YAKIN DEMEDEN DÜNYAYI TURLARIZ

İstanbul’da dün gazetecilerle bir araya gelen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2024’te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflediklerini belirterek, “Alternatif ve potansiyel pazarlarımızı uzak yakın demeden radarımızda tutmaya devam edeceğiz. Ağırlıklı olarak ithalat potansiyeli yüksek büyük pazarlara yöneleceğiz. ABD’ye 5, Çin’e 3, Hindistan ve Kanada’ya 2 ticaret heyeti organize edeceğiz. Aynı zamanda mayıs-haziran gibi 500 veya 600 kadar alıcıyı 2 gün boyunda Türkiye’de ağırlayacağız” dedi.

66 ÜLKEDE REKOR KIRILDI

2023 yılında ülke tarihinin en fazla heyet organizasyonuna imza attıklarının altını çizen Gültepe, "Toplam 222 alım ve ticaret heyeti organize ettik. 2023’te ihracat ailemize 18 bin firma daha kattık. Toplam ihracatçı firma sayısında 120 bine, 10 sektörde en yüksek ihracat değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak şeklinde sıralandı. 113 ülkeye ihracatımızı arttırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50’ye çıkardık. Kilogram ihracat birim değerimiz 1,57 dolar oldu” diye konuştu. Türkiye'de 27 ihracatçı sektörün bulunduğu bilgisini veren Gültepe; kimyevi maddeler, hazır giyim, çelik ve demirin de aralarında bulunduğu 13 alanda dış satımının düştüğünü aktardı.

KÜRESEL DARALMAYA RAĞMEN BAŞARDIK

Gültepe, şunları kaydetti: “Sözünü ettiğim 13 sektörden 12’sinde küresel talep geriledi. Ancak 7 sektörde Türkiye’nin ihracatında küresel talepteki daralmadan daha fazla azalma var. Örneğin en büyük ihracatçı sektörümüz olan otomotiv, geçen yıl 42 ülkede pazar kaybı yaşadı. En çok ihracat yapan sektörler arasında üçüncü sırada yer alan hazır giyimin 39, beşinci sıradaki çeliğin 43 ülkede pazar kaybettiğini görüyoruz. Pazar kayıplarına rağmen 2023’te elde ettiğimiz 255,8 milyar dolarlık ihracat rakamı daha büyük bir anlam kazanıyor.”

YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK

Delegeler çalıştayında tüm senaryoları göz önünde bulundurarak yol haritasını belirlediklerini dile getiren Mustafa Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orta Vadeli Plan’da (OVP) 2024 için 267 milyar dolarlık mal ihracatı öngörülüyor. 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimizle birlikte çıtayı bu yıl 402 milyar dolara çıkardık. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Adım adım bu hedefe ulaşmak için çalışacağız.”

Ürün ve mal tedarikinde talep artar

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Kızıldeniz’deki çatışmaların Türkiye’nin ihracatına olası etkilerine ilişkin bir soruya şu cevabı verdi: “Bölgede yaşanan gelişmeler Kovid-19 salgınında olduğu gibi Türkiye’ye olumlu yansıyabilir. ürün ve mal tedarikinde ülkemize talebin artabileceğini öngörüyoruz. Rota değişiklikleri sebebiyle navlun maliyetleri ve taşımacılık süreleri artacağı için uzak pazarlardan mal almaktan vazgeçenler Türkiye’ye yönelir. Bu durum ihracatımıza ivme kazandırır.”



#ihracat
#ticaret
#ekonomi

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.