Yetki belgesi, ekspertiz zorunluluğu ve ilanlara yanıltıcı bilgi yasağı gibi ikinci el araç satışına yönelik çok sayıda düzenlemeyi bünyesinde barındıran yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihiyle ilgili süre uzatımı olup olmayacağına ilişkin sorular gündeme gelirken yenisafak.com'un da geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği yönetmeliğe ilişkin yeni düzenlemeler geçtiğimiz hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlandı.
Düzenlemeyle birlikte artık ikinci el araç satışı yapanların faaliyetlerini devam ettirmeleri için bakanlığı yetki verdiği kuruluşlar üzerinden yetki belgesi alması zorunlu olacak. Belgeyi almayanlar ise bir yıl içerisinde 3'den fazla araç satışı yapamayacak. Yapması halinde ise vergi mükellefi yapılarak beyanname cezası kesilecek.
İkinci el araç satışı yapanlara yetki belgesi verilebilmesi için, işletmelerden meslek odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması, motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının ise en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, konkordato talebinde bulunmamış olması ve kasten işlenen bir suçtan dolayı beş yıldan fazla kesinleşmiş hapis cezası almamış olmaması gibi şartlar aranacak.
Öte yandan yönetmelik de yer alan bir diğer düzenleme ile ikinci el araç ilanlarına da çeki düzen verilecek. Araç alım satımı ile uğraşanlar online kanallar üzerinden girdikleri ilanlarda yetki belgesi numarası, şirket ünvanı ve ismini de kullanmak zorunda olacak. İlanlarda artık tüketiciyi kandıracak ifadelere de yer verilemeyecek. İlan siteleri yetkisi olmayan işletmeler adına üyelik açamayacak, açılı olanları ise kapatacak.
İkinci el araç ilanlarına yönelik şikayetler için site yönetimleri iletişim alt yapısı kuracak ve gelen talep ve şikayetler etkin şekilde yönetilerek hızla sonuçlandırılacak.Öte yandan site yöneticileri ilan, şikayet ve üyeliklere ilişkin bilgileri Bakanlığın taleplerine uygun olarak iletmekle sorumlu olacak.
Yönetmelik de en önemli detaylardan biri ise araç alım satımları sonrası gizlenen kusurlara ilişkin yapılan ekspertiz zorunluluğuna yönelik oldu. Mevcutta tarih kısıtlaması olmayan ekspertiz raporu için düzenlemeyle birlikte zaman şartı da getiriliyor. Ekspertiz raporunun araç satışından en fazla 3 gün içinde alınması gerekecek.
İkinci el araç satışına yönelik kritik düzenlemelerin yer aldığı ve son yeni düzenlemelerle Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik iki kez ertelenince yeni bir süre ertelemesi olur mu soruları da gündeme gelmişti.
"İkinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020'ye kadar yetki belgesi almaları gerekiyor." diyen Bakan Pekcan düzenlemenin 1 Eylül 2020 itibariyle uygulanmaya başlanacağının da işaretini vermiş oldu.
Bakan Pekcan'ın açıklamaları sonrası ikinci el araç satışı için zorunlu hale getirilen yetki belgesini alanların sayısı da merak konusu oldu. yenisafak.com'un sektör temsilcilerinden edindiği bilgilere göre İstanbul genelinde ikinci el araç alım-satım işi ile uğraşan 7 bin kişiden sadece 500'ü bu zamana kadar yetki belgesi almış durumda.