İkinci el araç alım satımı için gündeme gelen Güvenli Ödeme Sistemi uygulaması şubat ayında devreye alınırken çok sayıda aracı kurum sisteme dahil olmak için başvuruda bulundu.
Uygulama taşıt alım satımında yaşanan dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetlerini sona erdirerek, para transferlerinin hızlı ve kolay biçimde yapılması ve kayıt altına alınması sağlıyor.
Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan ve İkinci El Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik uyarınca, noterliklerde yapılan ikinci el araç satış işlemlerinde satış bedeli ile araç mülkiyetinin eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile bir protokol imzalandığını kaydeden Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, ''Bu kapsamda, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 13 üncü maddesi gereği ödeme hizmeti sağlayıcısı olan 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki bankalar, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları ile Birliğimiz arasında entegrasyon yapılarak noterlikte yapılan ikinci el araç satış işleminin tamamlandığı anda araç satış bedelinin satıcının hesabına aktarılması sağlanıyor.'' dedi.
''Aracı Kuruluş’ların bu sisteme dahil olabilmesi için Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayıp teknik entegrasyon sürecini tamamlaması gerekmektedir. Bugün itibarı ile hukuki ve teknik süreçleri tamamlayıp kullanıma açan Aracı Kuruluşlar şunlardır: Takasbank, Vakıfbank, Türkpara, Ziraat Bankası ve Papara.
Protokol süreçleri ve teknik entegrasyonları tamamlanan kuruluşlar bu süreçte sisteme dahil edilecek ve Birliğimizin web sayfasında Güvenli Ödeme Sistemi başlığı altında ilan edilecek.''
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 1700 noktada, 7 bin personelin hizmet verdiği noterliklerde de 1 Haziran'a kadar tek-çift uygulamasına geçilirken, nisan ayı itibariyle noterlerde yapılan işlem sayısı da yüzde 50 düşüşle 2 milyon adetten 1 milyona geriledi.