Yargıtay daha önce vermiş olduğu kararlarında 15 yıl, 3600 günle kıdem tazminatı alan kişilerin yeniden çalışmaya başlamaları konusunda şartları belirledi. Yargıtay, yeniden çalışmaya başlayan işçiden bu hakkın kötüye kullanıldığı iddiası ile tazminatı geri isteyen işverenin talebini haksız buldu. Karar sonrası bu kişilerin yeniden çalışmasının önünde bir engel kalmadı.
İşverenin tazminat ödemeye yanaşmaması halinde işçi mahkemeye başvurarak kıdem tazminatını bu yolla talep edebilir. Posta'nın haberine göre, ancak bu yazının SGK’dan alınmış olması çok önemli. 15 yıl, 3600 günle kıdem tazminatı aldıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan bir işçi, yeni başladığı işyerinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra yeniden aynı gerekçe ile kıdem tazminatı talep edebilir.
İkinci kıdem tazminatının önünde herhangi bir engel yok. Yine aynı prosedür izlenerek SGK’dan yazı alınıp son işyerinde geçirilen süreye ilişkin kıdem tazminatı istenmesi mümkün.
İşveren bu yazıya ilişkin olarak işçiye kıdem tazminatı ödemek durumunda. Ancak SGK bu yazıyı en fazla iki kez veriyor. Yani, bir işçi 15 yıl, 3600 günle iki kez kıdem tazminatı alabilir.
Emekliliğin ardından sigortalı olarak çalışmaya devam eden vatandaşlar hakkında önemli olan tek husus, emekliliğinden sonra çalışmaya devam eden kişinin ilk kez ne zaman sigorta girişi yapıldığıdır.
1 Ekim 2008 tarihinden önce çalışmaya başlayan veya bu tarihten önce emekli olan vatandaşlar, bazı sebeplerden dolayı çalışmaya sigortalı olarak devam etmek istediğinde iki seçenek sunuluyor.
İlk seçenek, emekli olan kişinin aylıklarının kesilmesi ve standart bir sigortalı işçi gibi çalışması. Bu durumda, emekli olmuş kişi aylık ücretini kestirir ve normal sigortalı çalışanlar gibi prim ödeyerek çalışmaya devam eder.
İkinci seçenek ise, sosyal güvenlik destek priminin ödenmesidir. Böyle durumlarda çalışmaya devam eden bir emekli, aylığında kesintiye uğramıyor ve her ay düzenli olarak aylığını ve işvereninden maaşını alıyor.
Ancak %32 oranında bir destek primi de ödemesi gerekiyor. Bu tarz çalışan emeklilerden yüksek miktarda prim alınıyor fakat emekli aylıklarında herhangi bir azalma olmuyor. Aynı zamanda emekliye ödenecek kıdem tazminatı da çalışmaya başladığı ikinci dönem üzerinden hesaplanıyor ve ödeniyor.
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden ve ilk seçenekte olduğu gibi emekli aylığını kestirerek çalışan kişilerin maaşında değişiklik olabiliyor. Bu dönemde hem aylık maaş almadkları, hem de yaşlılık sigortalarına prim öemek için bu süre sonunda yeniden aylık hesaplanır.