İmar Barışı uygulaması kapsamında ilgili belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘fırsatçılara’ göz açtırmamak için çalışıyor ancak her süre uzatımı ardından boş arsasına ev konduran, binasına kat çıkan, balkonunu içeri alanlar artmaya devam ediyor. Milliyet'te yer alan habere göre, bu kapsamda yapılan denetimler sonucunda ortaya çıkan kaçak yapılar için yıkım kararı uygulanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı uygulaması 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. 31 Aralık’ta son bulacak uygulama, önceki gün alınan karar ile 15 Haziran’a kadar uzatıldı. Bugüne kadar uygulamaya başvuru sayısı 9 milyon 698 bin 238 ulaşırken, 16 milyar 500 milyon lira ödeme yapıldı.
Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da denetimlerin sıkı olarak uygulandığını ifade edilmişti. Hatta daha önce başta Karadeniz yaylaları ile kıyı ve tarihi bölgelere yakın tespit edilen kaçak yapıların yıkım için harekete geçildiği belirtilmişti.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yasanın kapsamının net olduğunu, yine de özellikle deniz kıyısı pek çok ilçede, yaylalarda yeni yapılaşmaya gidildiğini söyledi. Kiraz, “Bunların çoğunu ilçe belediyeleri ve bakanlık tespit etti. Bunların tamamıyla ilgili yıkım kararı var. Tabi yapıların üzerine kat çıkılması, uydu görüntüleriyle ya da drone ile tespit edilemediyse tabi kalır” diye konuştu.
Bu yapıların ileride tespit edilmesi durumunda da mutlaka yıkım kararı alacağını belirten Kiraz, “Boş yere zaman ve para kaybı. Hem yapı yıkılacak, hem ödenen yapı kayıt belgesi bedeli geri verilmeyecek, hem de imar kirliliği suçu işlendiği için işlem yapılabilecek” dedi.
Vatandaşın bir diğer beklentisi ise İmar Barışı kapsamına giren Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan Beykoz, Üsküdar ve Sarıyer’deki bazı mahalleler ardından kapsamın yeniden genişleyip genişlemeyeceği. Özellikle bu beklenti içinde olanların Arnavutköy ve benzeri yerleşim alanlarında yapılaşmaya gittiği, binaların içinde düzenlemeler yaptığı iddia ediliyor.
Ali Güvenç Kiraz, İmar Barışı’ndaki tek istisnanın ise 31 Aralık 2017 öncesi ruhsat alınıp bir kısmı yapılmış yapılar olduğunu ifade etti. Kiraz şu örneği verdi, “Mesela siz 4 blok için inşaat ruhsatı aldınız, iki bloğu bu tarihten önce bitirdiniz diğerleri devam ediyorsa bununla ilgili istisna var. Aksi herhangi bir yapılaşma bu barıştan faydalanamaz ve suç işler” dedi.