EDISYON:

İşveren BES'e %3 katkı verecek

Yeni Şafak
Ayfer Mallı
04:0027/11/2016, Pazar
G: 26/11/2016, Cumartesi
Yeni Şafak

1 Ocak’tan itibaren devreye girecek BES’e otomatik katılım işverene de önemli sorumluluklar yüklüyor. Başbakan Binali Yıldırım da, konuyla ilgili genelge yayımlayarak bu sorumluluklara dikkat çekti. Yeni düzenleme ile BES'te işveren % 3 katkı verecek.

Hükümet, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek zorunlu BES için genelge yayımladı Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayımlanan Bireysel emeklilik sistemi(BES) genelgesinde, "Hem kamu kesimi hem de özel sektör işverenleri tarafından yerine getirilmesi gereken birtakım yükümlülükler bulunmakta. Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi işverenin sorumluluğunda olup, yükümlülüklerini ifa etmeyen işverenlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacak.



ŞİRKETLE ANLAŞMA


İşverenler öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir veya birden fazla emeklilik şirketiyle anlaşma, merkez ve taşra birimleri adına emeklilik sözleşmesi imzalanmasına ilişkin olarak yetkili yöneticilerini belirlemek, kapsamda yer alan çalışanlarına emeklilik planı sunmak ve çalışanın ücretinden keseceği katkı payını emeklilik şirketine aktarmak zorundadır. İşveren, söz konusu katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu olacaktır" denildi.



OTOMATİK KATILIM 1 OCAK'TA


Yıldırım'ın işverene yönelik genelge yayımladığı BES'e otomatik katılım 1 Ocak 2017'de gerçekleşecek. Çalışanlar adına işverenin yapacağı katkı payı, prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar olacak. İşçiler, sisteme dahil edildikten sonraki iki ay içinde cayma hakkını kullanabilecek. Bu yıl itibarıyla 45 yaş altındaki kişiler sisteme otomatik alınmış olacak.


#BES
#Binali Yıldırım
#Bireysel emeklilik

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.