Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de en önemli gündem maddelerinden olan kadının işgücüne katılım oranının yüseltilmesine farklı kesimlerden destek geliyor. Bu anlamda, şirketler sosyal sorumluluk konularında kadın istihdamına ayrı bir önem veriyor. Vodafone da, 26 ülkeyi kapsayan yeni işe alım programı 'ReConnect' ile kariyer molası veren yaklaşık bin kalifiye kadın çalışanı yeniden iş hayatına kazandırmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki 3 yılda Vodafone'a dışarıdan yönetici alımlarının yaklaşık yüzde 10'u bu yeni program üzerinden gerçekleştirilecek. Vodafone ayrıca “Connect” adı altında başlattığı programla da Hindistan ve Afrika gibi dünyanın en fakir bölgelerinde yaşayan 50 milyon kadını mobil teknolojilerin dönüştürücü gücüyle tanıştırarak gelişmekte olan pazarlardaki “cinsiyet uçurumu”nu azaltmayı hedefliyor.
Vodafone'un 2 yıl önce tüm dünyada kadın çalışanları için geliştirdiği zorunlu minimum doğum izni uygulamasının tamamlayıcısı olarak gösterilen 'Vodafone ReConnect' programı, Vodafone'da yönetim ve liderlik rollerini üstlenen kadın çalışan oranının artırılmasına yardımcı olacak. Program kapsamında, kariyerine ara vermiş 500'e yakın kadın 3 yıl içinde yönetici pozisyonunda işe alınarak, Vodafone'un bu dönemde dışarıdan yapacağı tüm yönetici işe alımlarının yaklaşık yüzde10'unu oluşturacak. Vodafone, 500'e yakın kadını da diğer pozisyonlar için istihdam edecek.
Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao, çalışanların farklı topluluk ve toplumlardan gelmiş olmasına özen gösterdiklerini belirterek, “Tüm dünyada kadınlar için en iyi işverenlerden biri olmak istiyoruz. Şirketler, genellikle kadınları yönetim ve liderlik rollerinde istihdam etmek için çabalıyor. Yenilikçi bir yaklaşımın ürünü olan global doğum izni uygulamamız ve şimdi de ReConnect programımız, bizim için hem bugün çalışan hem de gelecekte çalışacak olan kadınlar için gerçek anlamda fark katacak” diye konuştu.
Vodafone'un KPMG işbirliğiyle yürüttüğü araştırmaya göre, tüm dünyada kariyerine ara vermiş ve yaşları 30-54 arasında değişen 96 milyon kalifiye kadın çalışan bulunuyor. Bu kadınların yaklaşık 55 milyonunun orta ve daha üst düzey yöneticilik deneyimine sahip olduğu görülüyor. KPMG araştırması, bu kadınların iş hayatına dönmesinin ekonomik boyutunu da ortaya koyuyor. Buna göre, kariyerine ara verdikten sonra yönetici olarak iş hayatına dönen kadınların ekonomik faaliyete sağlayacağı ek
katkının yılda 151 milyar sterlin, hane gelirine sağlayacağı kümülatif katkının ise yılda 419 milyar sterlin olacağı tahmin ediliyor.
Vodafone Grubu, 2025 yılına kadar 50 milyon kadını daha mobil teknolojilerle tanıştırmayı hedefliyor. Bu programlar, Vodafone Türkiye'nin “Önce Kadın” programı ya da Vodafone Grubu'nun M-Pesa mobil para servisi gibi mevcut girişimlerinin üzerine inşa edilecek. 700 bini aşkın üyesi olan Vodafone Önce Kadın programı, kadın girişimcileri yeni pazarlar ile buluşturuyor. Vodafone M-Pesa mobil para servisi 11 milyonu aşkın kadın tarafından kullanılıyor.
Vodafone Grubu Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı Serpil Timuray, yeni “Vodafone Connect” programı hakkında şunları söyledi: “Bir kadının eline ilk kez mobil telefon verdiğinizde, hayatını sonsuza dek olumlu yönde değiştirirsiniz. Mobil teknolojiler kadınlara çevrelerindeki dünyayı öğrenme, iş kurma gibi imkânlar sunuyor. Vodafone olarak, dünyanın dört bir yanında kadınlara potansiyellerini tam kullandırma konusunda önemli bir rol üstlenmeye devam edeceğiz.”