Kıdem Tazminatı Fonu’nda taslak sunmaktan vazgeçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taraflardan gelecek önerileri beklemeye başladı.
Bu kapsamda işçi ve işverenler 13 Temmuz’a kadar kıdem tazminatı ile ilgili çalışmalarını bakanlığa iletecekler. İşçi kesimi son olarak, “Yeni düzenleme yerine, iflas fonu kurulsun” önerisinde bulunurken, “Gündemden kaldırılsın, işimize bakalım” diyen işverenlerin de sistemin devamından yana olduğu belirtildi.
Üçlü Danışma Kurulu’nda kıdem tazminatı fonu konuşuldu. Türk - İş, Hak - İş, DİSK, TİSK ve TOBB’un temsil edildiği toplantıda işçilerin yanı sıra işverenlerin de fon fikrine sıcak bakmadığı, işverenlerin fon için, “Gündemden kaldırılsın, işimize bakalım, iş barışı zedelenmesin” mesajı verdiği belirtildi.
İşverenlerin fondan sonra deneyimli işçileri tutmakta zorlanacakları yönünde endişeleri dile getirdiği kaydedildi. Taslak çalışma yerine her iki kesimden 13 Temmuz’a kadar önerilerini alacak olan hükümet, bunun üzerine çalışmalarını sürdürecek ya da mutabakat görmezse fonu rafa kaldıracak.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bakanlığın konuyla ilgili taslak paylaşmamasını eleştirdi. Kıdemde yeni düzenleme yerine kıdem garanti fonu önerisinde bulunduklarını belirten Beko, “Fon yerine icra ve iflas durumunda kıdem alacaklarının, devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne geçmesi yönünde düzenleme yapılmalı” dedi.
Kıdem tazminatı ödemeyen patrona ceza getirilmesi gerektiğini belirten Beko, “Bunları konuşacağımıza işsizleri konuşalım” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da dün yaptığı açıklamada, “Başbakanımızın bize talimatları, paydaşların önerilerinin ortak noktasını alalım ve şayet bu önerilerdeki ortak nokta bizi bu anlamda bir yasal düzenlemeye götürüyorsa bu yasal düzenlemeyi yapalım” dedi.
Milliyet'in haberine göre, Hher iki kesimden 4 anabaşlıkta 13 Temmuz’a kadar görüş beklediklerini ifade eden Müezzinoğlu, bu başlıkları hakkaniyet, güvence, şeffaflık ve sürdürülebilirlik olarak sıralayarak şunları söyledi:
“Buna paydaşlarımızdan biri, devamlılık ve tecrübe başlığının da ilave edilmesini istedi. Biz de tecrübe ve devamlılık başlığı konusunu da koyun ve bununla ilgilide yine önerilerinizi bize iletin, bir de mevcut yapıyla bundan sonraki yapının nasıl olması gerektiği konusunda önerilerinizi getirin dedik. Kararımızı ondan sonra hükümete, Başbakanımıza götüreceğiz. Bundan sonra devam adımlar gerekiyorsa birlikte çalışarak devamını, şayet ortak noktalar arzu ettiğimiz noktada değilse de o sonuçları sizlerle tekrar paylaşacağız diyerek bir değerlendirme yaptık.
Yazılı olarak bize 13 Temmuz’a kadar verecekleri metinler üzerinde çalışma yapıp 15’inden sonraki süreçte 3 - 5 gün sürdükten sonra ayın 20’sine doğru tarafların kanaatleriyle yol haritamızı şekillendireceğiz. Yüzde 70’in üzerinde bir uzlaşı yakaladığımız an hükümet olarak kararlılıkla bu işin üzerine gideriz.”