Kırsal kalkınmada yeni dönem: 25 bin projeye 102 bin istihdam

Ali Kürşat Büyükada
04:0025/05/2024, Cumartesi
G: 25/05/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'nın Sarıçam ilçesindeki bir çiftlikte düzenlenen IPARD-III 81 İlde Programı sonrası çiftlikte buzağılara süt verdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'nın Sarıçam ilçesindeki bir çiftlikte düzenlenen IPARD-III 81 İlde Programı sonrası çiftlikte buzağılara süt verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB destekli kırsal kalkınma programı sayesinde 785 milyon avro hibe ile tarım ve gıda sektörlerine yeni yatırımlar kazandıracaklarını belirtti. Yumaklı, “Bugüne kadar 25 bin 434 projeye, 45,3 milyar lira destek verdik. 102 bin istihdama katkıda bulunduk” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AB destekli kırsal kalkınma programı IPARD-3 ile yedi yıl boyunca verilecek toplam 785 milyon avro hibe ile tarım ve gıda sektörlerine yeni yatırımlar kazandıracaklarını söyledi. Adana’da yapılan ‘IPARD-3 81 İlde’ toplantısında konuşan Yumaklı, "IPARD ile ülkemiz ve Avrupa Birliği’nin eş finansmanıyla kırsalımıza önemli destekler sağlıyoruz. Bu desteklerle, teknolojik ve yenilikçi değişimler çerçevesinde, işletmelerini yeniden yapılandırmalarına katkı veriyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında IPARD-1’i tamamlamıştık. IPARD-2’yi de depremden dolayı bu yıl sonunda tamamlayacağız. Bakanlığımız, 12 yılı aşkın bir süredir uygulamakta olduğu IPARD ile kırsaldaki girişimcilerimize 17 farklı sektörde yeni yatırım imkânları sundu. Bugüne kadar 25 bin 434 projeye, reel rakamlarla toplam 45,3 milyar lira hibe desteği verdik. Bu hibeler sayesinde ülkemizin tarım ve gıda sektörlerine 96,2 milyar lira tutarında yatırım kazandırıldı. Bu yatırımlarla 102 bin istihdam sağlanmasına katkıda bulunduk" dedi.


DESTEKLER 81 İLE YAYILACAK

Kırsal kalkınma çalışmaları için yeni bir dönemi başlattıklarına işaret eden Yumaklı, "2024 yılından itibaren 7 yıl süreyle uygulayacağımız IPARD-3 Programı ile önceki IPARD programlarında gösterdiğimiz başarıyı geride bırakacağız. IPARD-3 ile vereceğimiz toplam 785 milyon avro hibe ile tarım ve gıda sektörlerimize yeni yatırımlar kazandırarak, kırsaldaki insanımıza iş imkânları oluşturmayı hedefliyoruz. Bu dönemin en büyük yeniliği, bugüne kadar 42 ilimizde kullandırdığımız bu destekleri, bundan böyle 81 ilimizde yatırımcılarımızla ve çiftçilerimizle buluşturacak olmamızdır" diye konuştu.


İLLERDE OFİSLER ÇALIŞIYOR

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK), IPARD Programı’nın ilk defa uygulanacağı illerde irtibat ofisleri açtığını belirten Yumaklı, "Böylece Trakya Bölgesi’ndeki çiftçilerimiz ilk defa IPARD destekleri ile buluşturulacak; Adana, İzmir, Antalya, Gaziantep, Kayseri gibi illerimiz tarım sektöründeki potansiyellerini kullanmak ve ihracatlarını artırmak için yepyeni bir desteğe kavuşacak" açıklamasını yaptı. Yumaklı, IPARD 3 Programının 1. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında ülke genelinde toplam 1079 proje başvurusu yapıldığını kaydetti.


DEPREM TARIM ALTYAPISINI VURDU

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da IPARD programlarına ilişkin bilgi verdi. Desteklerin 81 ile yayılmasında 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin etkili olduğunu söyleyen Laundrut, “İlk değerlendirmelerde, Türkiye’de depremin tarım sektörüne verdiği zararın 1,6 milyar dolar olduğu hesaplandı. Bu zararların büyük kısmı tarım altyapısı ve sulama sistemleri üzerinde oluştu” dedi.


TARIMDA YAPAY ZEKAYI KULLANMALIYIZ

Bakan İbrahim Yumaklı, ‘Gelecekteyiz’ sloganıyla bu yıl 6'ıncısı Ankara’da düzenlenen AI Tomorrow Summit 2024’e katıldı. Etkinlikte konuşan Yumaklı, "Kıt kaynakların verimlilikle alakalı bağlantısını sadece ve sadece teknolojiyle kurabiliriz. Doğru sonuçları ulaştırmak adına yapay zekayı kullanmanız gerekir" diye konuştu.


BU YIL SEBZE VE MEYVEDE ARTIŞ BEKLENIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu, bu yıla ilişkin "Bitkisel Üretim 1. Tahmini"ni açıkladı. Üretimin bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 2 azalarak 76,1 milyon ton, sebzelerde yüzde 5,6 artışla 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,4 yükselerek 28,3 milyon ton olması bekleniyor. Zeytin üretiminde ise yüzde 90,8 artış tahmininde bulunuldu.


#Ekonomi
#proje
#istihdam