Dünyayı sarsan koronavirüs, küresel bir sağlık sorunu olmanın yanısıra ekonomik olarak da bütün ekonomileri derinden etkileyen derin bir krize doğra gidiyor. Milyarlarca insanı eve hapseden ölümcül virüsün, büyük zarar verdiği sektörlerin en başında seyahat ve konaklamaya bağlı olarak turizm geliyor. Ülkelerin sınır kapılarını kapatması, uçuşları durdurması, seyahatleri durma noktasına getirdi. Türkiye dün, 46 ülkeye daha uçuş yasağı getirdi. Böylece Türkiye’nin uçuşları durdurduğu ülke sayısı 68’e çıktı.
Küresel turizm pazarının yıllık 1,7 trilyon dolar olduğunu belirten Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bulut Bağcı, koronavirüs nedeniyle bu yıl 1 trilyon dolarlık kayıp beklediklerini ve sektörde 50 milyon çalışanın işini kaybetmekle karşı karşıya olduğunu söyledi. Koronavirüs salgınının turizme yönelik olumsuz etkilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bulut Bağcı, uluslararası seyahatler nedeniyle virüsün çok hızlı yayıldığına dikkat çekti. Bağcı, turizme dair verilere sahip uluslararası kuruluşlardan aldıkları son verilerin ve yaptıkları araştırmaların çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu anlattı.
Halihazırda küresel seyahat sektörünün yüzde 70'inin durduğunu kaydeden Bağcı, ülkelerin, hükümetlerin acil bir durum olmaması halinde seyahat edilmemesini istiyor. Türkiye'nin ilk günden itibaren başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşların önemli işlere imza attığını anlatan Bağcı, ancak bazı ülkelerin önlem almada çok geç kaldığını, özellikle Avrupa'da işlerin yolunda gitmediğini bildirdi.
Bağcı, hava yolu şirketlerini ciddi krizler beklediğini ifade ederek, bazı havayolu şirketlerinin halka arz yoluyla nakit sıkıntısını gidermeye çalıştığını, bazılarının daha önce yapacağını duyurduğu anlaşmaları askıya aldığını söyledi. Sıkıntının sadece hava yolu şirketleriyle sınırlı kalmayacağını halihazırda Türkiye'deki otellerin bile doluluk oranının dibe vurduğunu dile getiren Bağcı, yeni yatırımların durduğunu, şirketlerin personel çıkarmamak için alternatifler üzerinde çalıştığını anlattı. Bağcı, otellerin fitness, SPA, bar ve benzeri sosyal alanlarının kapatıldığını ifade ederek, otellerin halihazırda sadece konaklama hizmeti verdiğini aktardı.
Golf için Antalya’ya gelen yabancı turistler, yeni tip koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler dolayısıyla Türkiye’yi daha güvenli buluyor. Dünyanın değişik ülkelerinden tatil ya da golf oynamak için Antalya’ya gelen turistlerden bazıları virüs salgını nedeniyle ülkelerine dönerken, bazıları da Türkiye’de kalmayı tercih ediyor. National Golf Kulübü Genel Müdürü Kara: “Koronavirüs salgınında Türkiye’de alınan tedbirler neticesinde ülkemizin ne kadar güvenli olduğu algısı oluştu. Bu, turizm ve golf açısından önemli bir fırsat sunuyor. Salgın tehdidi bittiğinde turist sayımızın yüzde 300 artacağını düşünüyorum” dedi. İrlandalı turist Hieyls: “Türk hükümeti çok yerinde önlemler aldı. Çin gibi ülkelerden çok iyi dersler çıkarttı ve tedbirlerini buna göre belirledi” dedi. İrlandalı turist Osaliban ise “Zorunlu olmasam gitmek istemiyorum, burada daha önemli tedbirler alındı” diyor.