EDISYON:

Ekonomide kritik gün

Yeni Şafak
09:1827/09/2017, Çarşamba
G: 27/09/2017, Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OVP'yi bugün açıklayacak.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, OVP'yi bugün açıklayacak.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) bugün açıklayacak. Büyüme hedefinin bir puan yükseltilmesi beklenen yeni OVP’de siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarın da güçleneceği hedeflere işaret ediliyor.

Ekonominin geleceğine dair hedefleri ortaya koyan Orta Vadeli Program (OVP) bugün saat 13.00'te açıklanacak.

  • Özellikle güçlü büyüme hedeflerinin yukarı yönlü revize edilmesi beklenen OVP’de işsizlik ve enflasyonda da hedeflerin yukarı yönlü revizyonu gündemde. Mevcut OVP’de yüzde 5 olarak öngörülen 2017-2018 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesi yüzde 5,5’e çıkarılacak. Yeni OVP’de ilk kez ortaya koyulan 2019 ve 2020’nin büyüme hedefi de yüzde 5,5 olacağı belirtiliyor. Buna göre; bu yıl yüzde 5’in üzerinde gerçekleşmesi beklenen GSYH büyümesinin 2017-2020 aralığında yüzde 5,5 olarak hedeflendiği anlaşılıyor. Önümüzdeki dört yılı kapsayan hedeflerin istikrar vurgusuyla revize edildiği ifade ediliyor.

Hükümetin hedefi bu yıl hem işsizliği hem de enflasyonu tek haneye indirmek. Ancak bugün açıklanacak planda bu yıla ilişkin enflasyon ve işsizlik rakamları tek hane olmasa da bu iki kalemin gerçekleşmesi beklenen rakamlara yakın oranlarda tutulması bekleniyor.

Büyüme, istihdam ve enflasyon konularının dışındaki kalemlerde yapılacak değişiklikleri de merakla beklenen OPV’de ihracat hedefinin 155,5 milyar dolardan yukarı çıkarılması bekleniyor. Dış ticaret dengelerine bağlı olarak cari işlemler dengesindeki açık tahmininin de revize edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Büyüme kalemindeki hedeflemeye bağlı olarak kişi başı milli gelir hedefinin de yukarı çıkarılacak. İç tüketim, yatırım, ihracat, ithalat, ihracatın ithalatı karşılama oranı, ham petrol fiyatları, enerji ithalatı, seyahat gelirleri bugün netleşecek diğer hedefler olacak.


#Orta Vadeli Program
#Mehmet Şimşek

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.