Düzenleme ile bölge, istihdam, yatırım, ülke ihtiyaçları ve benzeri konuları ön plana çıkaracak şekilde ara/uç ürün üretimi için tesis kurma şartında maden sahalarının Bakan onayı ile ihale edilmeksizin ihtisaslaşmış devlet kuruluşlarına verilmesi sağlanacak. Böylece ara ve uç ürün ithalatının azaltılması imkanı doğacak.
Kaçak üretim ve izinsiz sevkiyata da çeki düzen getiriliyor. Bu kapsamda madenin ocak başı satış fiyatı üzerinden idari para cezası uygulanması getirilirken, kaçak üretim ve sevkiyat kapsamında cezayı uygulayacak idarelerin hangi olacağı netleştiriliyor.
Teklifte “maden ruhsatları” ibaresinden sonra “görünür rezerv geliştirme hakkı” ibaresi eklenirken, görünür rezerv geliştirme hakkının hisselere bölünmemesi sağlanıyor. Ayrıca, görünür rezerv geliştirme hakkının Bakanlık onayı ile devrine imkan getiriliyor.
Maden Kanunda yapılacak değişiklikle ruhsat müracaatlarında özel izin alanı ile çakışmayan kısımların, çakışan kısımlara alınacak izinlerden bağımsız olarak ruhsatlandırılmasının önü açılıyor. Bu kapsamda öncelikle maden sahalarında madencilik dışında bir faaliyetin rezerv kaybına yol açmaması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğün izni olmadan arama yapılmaması getiriliyor.