Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik düşük not uygulamalarına karşı oluşturulacak Milli Reyting Kuruluşu çalışmalarında sona gelindi. Hazine Bakanı Berat Albayrak başkanlığındaki Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi toplantısının gündeminde milli reyting kuruluşu vardı.
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin (FİKKO) üçüncü toplantısında, konkordatolar, yeniden yapılandırma süreçleri, kamu bankalarının ortak ATM ve kart projeleri ile Milli Reyting Kuruluşu, İpotek Finansman Kuruluşu oluşturulması süreci ele alındı. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin üçüncü toplantısı Bakan Berat Albayrak başkanlığında önceki gün gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel finansal piyasalardaki gelişmeler, bunların Türkiye'deki finansal ve reel sektöre etkileri ve bu çerçevede alınmakta olan tedbirler, ekonomik dengelenme sürecinin özellikle iş gücü piyasasına etkisi ve bu kapsamda istihdama yönelik önlemler, reel sektör firmalarının finansmana erişimi, kredi büyümesi ile ilgili alınacak tedbirler ve kur risklerinin yönetilmesi ele alındı.
Enflasyon beklentisi %14,6
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2019 yılı enflasyonu tahminini yüzde 15,2’den yüzde 14,6’ya düşürdüklerini açıkladı. Çetinkaya, 2019 boyunca, enflasyon görünümünde iyileşme ve ülke risk primlerindeki gerilemeyle beraber finansal koşulların iç talepte toparlanmayı destekleyeceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 14,6 olarak gerçekleşeceğini, 2020 yılı sonunda yüzde 8,2'ye, 2021 yılı sonunda ise yüzde 5,4'e geriledikten sonra, orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz" dedi. Çetinkaya, yılın birinci enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Ankara'da düzenlenen toplantıda, enflasyon tahminlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Çetinkaya, 2019 yılı boyunca, enflasyon görünümünde iyileşme ve ülke risk primlerindeki gerilemeyle beraber finansal koşulların iç talepte ılımlı bir toparlanmaya destek vereceğini, diğer taraftan net ihracatın büyümeye katkısının süreceğini öngördüklerini aktardı.
TAHMİN 0,6 PUAN DÜŞTÜ
Talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği katkının artması ve enflasyonun ana eğiliminin yavaşlamasının yanı sıra petrol ve ithalat fiyatları varsayımlarının özellikle bu yıl için aşağı çekilmesinin enflasyon tahminlerindeki aşağı yönlü güncellemede belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Çetinkaya, 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 15,2'den yüzde 14,6'ya düşürdüklerini bildirdi.
TÜRK LİRASI OLUMLU AYRIŞTI
TCMB Başkanı Çetinkaya, Ekim Enflasyon Raporu'ndan sonraki dönemdeki jeopolitik gelişmeler ve küresel oynaklıklara rağmen para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmenin ve enflasyon görünümünün düzelmeye başlamasının, yurt içinde finansal göstergelerde iyileşme kaydedilmesine katkıda bulunduğuna dikkati çekerek, "Ülke risk primindeki düşüşün de etkisiyle Türk lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumlu yönde ayrışırken, kısa ve orta vadeli piyasa faizleri geriledi" ifadesini kullandı. Öte yandan Çetinkaya, gıda enflasyonunun özellikle yaş sebze ve meyve fiyatları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğunu söyledi.
- SIKI POLİTİKA DEVAM EDECEK
- Sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini vurgulayan TCMB Başkanı Çetinkaya, şunları kaydetti: "Yayınladığımız Enflasyon Raporu'nda verilen ana mesaj, enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğidir. Bu doğrultuda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Amacımız enflasyonu önce tek hanelere indirmek, sonrasında 3 yıllık bir zaman diliminde nihai hedefimiz olan yüzde 5'e yaklaştırmaktır.”