‘Pardus göçü’ne hazır olun

Orhan Orhun Ünal
04:0026/10/2018, Cuma
G: 26/10/2018, Cuma
Yeni Şafak
Kamu ve özel sektörde Pardus seferberliği başlatıldı.
Kamu ve özel sektörde Pardus seferberliği başlatıldı.

Kamu kurumları ve belediyelerin milli yazılım Pardus’a geçişi son sürat devam ediyor. Güvenlik boyutuyla da büyük bir sürecin başında olduğumuzu belirten, Bilişim ve İnovasyon Derneği Başkanı Fatih Zeyveli, ekonomik katkıları yanında bilişimde sözü geçen ve bağımsız ülke olmak için dev bir adım attığımızı söyledi.

Milli yazılım Pardus göçüne hazır olun, çünkü uzun vadede hayatımızda birçok şey değişecek. Yabancı yazılımlar yerine, Pardus'un kamu ve özel sektörde kullanılması için başlanılan seferberlik tamamlandığında teknolojinin devler liginde oyun kurucu olarak yerimizi alacağız. Türkiye’nin bilişim dünyasında daha bağımsız hareket edebilmesine imkan sağlayacak stratejik önemdeki Pardus’un kullanım alanı her geçen gün artıyor. Kamu kurumları ve yerel yönetimlerde yaygınlaşmaya başlayan Pardus, aslında büyük bir sürecin ilk adımı niteliğinde.

ULUSAL BAĞIMSIZLIK BİLİŞİMDEN GEÇİYOR

Yazılımda dışa bağımlılığı azaltacak olan ürün ciddi anlamda bir maliyet avantajı sağlarken muhtemel ticari başarısı cari açığın azaltılmasına da katkı sunacak. Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan Pardus sistemini Bilişim ve İnovasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Beyaz.net firması Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli ile görüştük.

* Öncelikle Pardus deyince ne anlamalıyız?

Sunucularda bazı sistemler kullanılıyor. Bu sistemlerde 2 alternatif var diyebiliriz Microsoft veya Linux tabanlı çözümler. Sunucu tarafında zaten birçok kurum Linux var, ama son kullanıcı bilgisayarlarda Microsoft kullanılıyor. Türkiye’de TÜBİTAK öncülüğünde kullanıcı bilgisayarlarında bir işletim sistem geliştirilmek üzere bir çalışma yaptı 2005’den beri süren çalışmaya Pardus adı verildi.


* Peki bu göç nasıl olacak? Sanırım kolay bir süreç değil.

Elbette. Ben aslında uzun ve zorlu bir sürecin önemli bir başlangıcı olarak görüyorum. Yavaş yavaş gerçekleşecek, ama her adım bizi daha iyiye taşıyacak. Bu nedenle süreci doğru anlamak lazım, öncelikle bugünden yarına hemen kullanımının yaygınlaşmasını beklemek zor. Mesela bir belediyenin veznesinden, planlama bölümüne kadar her birimin kendine ait bir sistemi ve kullanıcı alışkanlıkları var. Doğru analiz, planlama ve eğitimlerle 6 ayı bulan önemli bir göç süreci söz konusu. Yönetime ve personele bu geçişle ilgili eğitimler veriyoruz. İlgili kurumdaki takımlara AR-GE desteği de sunuyoruz, sonradan Pardus’u geliştirmeleri için.

GÜVENLİK BOYUTU STRATEJİK ÖNEMDE

* Ülkeye yani bizlere yönelik muhtemel faydalarını sorsam.

Pardus’un yaygınlaşması ve bu konuda atılan her adım Türkiye’yi bilişim alanında daha bağımsız kılacak bir sürece götürecek. En önemli avantajı, güvenlik boyutu ile ilgili olacak. Yabancı yazılımın arka planını bilmiyoruz ama Pardus’u biliyoruz. Bugün bir şirket yabancı yazılım kullanabilir, ama stratejik kurumlar için güvenlik boyutu çok önemli. Rusya, Almanya’da kritik yerlerde yabancı yazılım yer almaz. Mesela Oracle’da Küba İran gibi ülkelerde satılamaz hatta “Bu ülkelerle iş yapıyorsan burada bile kullanamazsın” şeklinde maddeleri vardır. Bu gibi durumları yaşanmamak için bağımsızlık ile ilgisi var. Pardus ile başlanacak belki sonraki dönemlerde başka yazılım ve ürünler geliştirilecek. Sunucular, veri tabanları derken bilişim ve yazılım alanında tamamıyla bağımsız olacağız.


Beyaz.net bilişim ilk 500’de

* Beyaz.net olarak sizin sektördeki faaliyetlerinizi öğrenebilir miyiz?

Beyaz.net olarak hizmet desteğini 70 kişiyi bulan ekibimizle sürdürüyoruz. 2007-2015 yılları verilerine göre Beyaz.net ilk 500 bilişim firması arasında yer aldı. Ayrıca 2016 yılı verilerine göre en hızlı büyüyen 3. bilişim firması seçildik. Türkiye’nin ilk UTM ve Firewall Destek Merkezi bünyemizde kuruldu. Yıldız Üniversitesi Teknopark’ta ArGe ekibimiz mevcut. Bu ekibin çabalarıyla TaliaStamp: Zaman Damgası Cihazı; TaliaWeb: Web Güvenlik ve Performans Cihazı geliştirdik.

Ortalama 6 ay süren hizmet

* Pardus’a geçiş konusunda firma ve kurumlar nasıl bir yol izliyor?

Pardus göçü genelde kurumun büyüklüğü ve iş alanına göre değişiyor. Proje yaptığımız yerlerde Pardus göçünü ona göre planlıyor ve kurumun ihtiyaçlarına göre özelleştiriyoruz. Pardus’u kuruma göre şekillendiriyoruz. Pardus geçişi, kuruluşun yapısına göre değişiyor. Bazır kurumlarda 6 aylık bir geçiş söz konusu iken süre kısabiliyor. Ancak iş analizi, planlama, kurulum ve sonrasındaki eğitim hizmetleri ile tam teşekküllü bir geçişi sağlıyoruız.

  • Lisansta maliyet avantajı
  • * Sistemin ekonomiye muhtemel katkılarını nasıl değerlendirirsiniz?
  • Pardus’un lisansla ilgili bir maliyet avantajı var. Mesela, Microsoftta yeni lisansa para ödüyorsun. Bunun yanında Microsoft artık her yıl ücret alan bir sisteme dönüyor. Lisans maliyetlerini artıran bir durum söz konusu olacak. Beyaz.net olarak sunduğumuz hizmet sonrasında kurumların milyonlarca lira kar etmesini sağlıyoruz. Bin 500 kullanıcılı, 500 son kullanıcının olduğu ve sadece e-posta gibi temel kurulumların olduğu bilgisayarda yabancı sistemlerin maliyeti 336 bin dolar. Pardus ile bu rakam ciddi anlamda düşüyor.
#Pardus
#Milli yazılım
#Mehmet Fatih Zeyveli