Orman Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), "siyah elmas" olarak nitelendirilen trüf mantarı üretimi amacıyla "Trüf Ormanı Eylem Planı" hazırlandı.
Plan kapsamında Denizli, Muğla, Ermenek, Antalya, Adana ve Yalova'da trüf mantarı ormanları kuruldu. Bu ormanlardan trüf mantarının ilk hasadının 2018'de Muğla'da yapılması bekleniyor.
Çalışmalar kapsamında MSKÜ'de Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Trüf aşılı fidan üretiminin yapıldığı merkezde, elde edilen trüfler vakum makinesiyle daha uzun ömürlü hale getiriliyor. Trüf konusunda yeni yöntemler ve son gelişmeler de laboratuvar ortamında gözlemleniyor.
Merkez Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu, trüf eylem planı kitabı hazırlandığını belirterek, "Dünyada ekonomik değeri en yüksek trüf türlerini merkezimizde bulunduruyoruz. Bunlardan biri İtalyan beyaz trüfü ve kilogramı 3 bin 500 avrodan başlıyor, altından daha değerli. "
"Kara elmas" adı verilen kışlık siyah trüflerin de bulunduğunu anlatan Türkoğlu, "Bunun kilosu yaklaşık bin avro. Kış döneminde ürün veriyor ve ılıman iklimlerde üretiliyor. Ekonomik değeri çok yüksek 4 türden 3'ünün üretimiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz." bilgisini verdi.
MSKÜ kampüsünde 40 dönüm trüf ormanı oluşturduklarına işaret eden Türkoğlu, proje kapsamında Türkiye'de 17 noktada trüf ormanları oluşturulacağını sözlerine ekledi.