Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP’ın Türkiye’nin avantajlı jeostratejik konumunun değerlendirildiği önemli projelerden biri olduğunu belirtti.
TANAP’ı sadece Türkiye ya da Azerbaycan üzerinden değerlendirmenin son derece dar ve gerçekten uzak bir yaklaşım olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Bu proje, aynı zamanda Türkiye’nin Hazar gazına erişimidir. Hatta daha da ötesi, Türkiye üzerinden de Avrupa Birliği’nin Hazar gazına erişimidir. TANAP, gerek ülkemiz için gerekse de AB ülkeleri için doğalgaz arzında kaynak çeşitliliğine, arz güvenliğine ve rekabetçi piyasa oluşumuna katkı sağlayacak. Bu proje Türkiye’nin doğalgaz arzında Azerbaycan’ı ikinci sıraya yükselterek dengeleri yeniden şekillendirecek.”
Kumbaroğlu, bu projenin tamamlanmasının enerji yönetimine yeni görev ve sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, “TANAP aynı zamanda yeni projelere de davet çıkartıyor. Bundan sonra Türkiye’nin doğalgazda uluslararası bir HUB, yani serbest piyasa koşullarında fiyatların oluşacağı bir dağıtım merkezi olma vizyonunu destekleyecek yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin 2023 yılına dair stratejik hedefleri olduğunu hatırlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:
“Bir taraftan inşası devam eden Türk Akım projesinin tamamlanması, diğer taraftan İsrail ve Kuzey Irak gazlarını Avrupa’ya taşıyacak yeni projeler… Sadece bunlar da değil, özellikle doğalgazda depolama ve sıvılaştırma tesislerinin yapılması ve serbest piyasa modelinin oturtulması gerekiyor. Aynı zamanda uluslararası ilişkiler, ulusal çıkarlar ve enerji ekonomisi önceliğinde etkin enerji diplomasisi ile şekillendirilmeli.”
Bugün Eskişehir’de hizmete açılacak TANAP, ilk etapta 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Proje kapsamında ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpünü Türkiye tüketecek, kalan miktar Avrupa’ya gönderilecek.