EDISYON:

Taşeron işçiler sözleşmeli personel olacak

Yeni Şafak
09:206/12/2017, Çarşamba
G: 6/12/2017, Çarşamba
Yeni Şafak
Taşeron işçilere önemli bir kadro çalışması yapılıyor.
Taşeron işçilere önemli bir kadro çalışması yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan taşeron işçilere kadro müjdesi geldi. Cumhurbaşkanı “Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerdeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki iktisadi teşebbüslerinde istihdam edilecekler" dedi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da, "Taşeron işçiler 3 ayda kadroya geçecek" açıklamasını yaptı. "Taşeron işçilere kadro verilecek mi?", "Taşeron işçilere ne zaman kadro verilecek?" soruların yanıtları haberimizde.

Taşeron işçi konusu ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi. Cumhurbaşkanı, " Taşeron işçiler çalıştıkları yerde istihdam edilecek" açıklaması yaptı. Milyonlanca kişi
"Taşeron işçi son dakika kadro yolu açıldı mı?,
"Taşeron işçiler memur statüsünde mi olacak?", "Taşeron işçiler ne zaman kadroya girecek?"
sorularına yanıt arıyor. Alınan son bilgilere göre, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin sonuna gelindi. Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçilerle ilgili düzenlemeye son şeklinin verildi.
  • Taşeron çalışanlar artık bir şirketin değil devletin elemanı olacak. Özel hukuk sözleşmesi yapılacak personele sendika üyeliği yolu da açılacak!
    Taşeron İşçi Kanunu değiştiğinde işçiler 4B
    yani
    sözleşmeli personel
    statüsü alacak.

CUMHURBAŞKANI'NDAN SON DAKİKA TAŞERON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. 23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyumuzda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor. İşçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de iktisadi teşekküllerinin personeli olarak göreve devam ediyor."

BAŞBAKAN’DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Taşeron işçilere ne zaman kadro verilecek? Taşeron kadro düzenlemesi nasıl olacak? sorularına yanıt olarak Başbakan Binali Yıldırım“Bununla ilgili detaylar 12 maddeden oluşuyor, detayları Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanımız bu hafta içerisinde ilgili taraflarla paylaşmış olacak" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da "Taşeron düzenlemesi ile ilgili bir toplantı yapıp detayları açıklayacağız. Meclis'e en kısa sürede gelecek. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurulda görüşülecek. 3 ay içerisinde geçişler tamamlanacak" dedi.

TAŞERON KADRO DÜZENLEMESİ NASIL YAPILACAK?

Devlet kurumlarında taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan 817 bin çalışana yeni haklar için sona yaklaşıldı. Çalışanlar bir şirketin değil devletin elemanı olacak, özel hukuk sözleşmesi yapılacak, sendika üyeliği yolu açılacak. Öncelikle taşeron çalışanlar ile bir "özel hukuk sözleşmesi" yapılacak. Böylece onlar 4B'li sözleşmeli personel kadrosuna geçmiş olacaklar. Yine sözleşme yapılmasında ve yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Sözleşmelerin 3'er yıllık olması da prensipte kabul edilen maddeler arasında. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak.

Yeni atılacak adımlar kapsamında taşeronların Kamu İhale Kurumu ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturularak buraya bağlanmaları da gündemde. Buna alternatif olarak Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirketi kurulması da düşünülüyor. Hangi yönde karar çıkarsa çıksın çalışanlar artık şirketlerin elemanları olmayacak. Aracı şirketler aradan çekilecek. Yeni sistemde taşeron çalışanların patronu devlet olacak. Böylece maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek.

4B'LİYE KADEMELİ KADRO

Kamuda 4B'li olarak tarif edilen sözleşmeli personel ile ilgili de bazı gelişmeler önümüzdeki günlerde netleşecek. Bu personelin tüm özlük haklarının, mali ve sosyal imkanlarının 4A statüsündeki memurlar ile aynı seviyeye getirileceği belirtiliyor. Böylece 4B sistemi devam etse bile haklar açısından 4A'lılardan farkı olmayacak.

#Taşeron işçi
#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
#Kadro
#4B kadrosu
#4B statüsü
#Memur
#Belediye

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.