Tek gündemimiz güçlü ekonomi

Haber Merkezi
04:0013/04/2019, Cumartesi
G: 13/04/2019, Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Varank, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İnci GS Yuasa’nın yeni nesil akü fabrikasının açılışına katıldı.
Bakan Varank, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İnci GS Yuasa’nın yeni nesil akü fabrikasının açılışına katıldı.

Sanayide Yerlileşme Programı’nda öncelik, orta-yüksek ve yüksek teknoloji kategorisindeki ürünlerde olacak. Seçili ürünün Ar-Ge’sinden ihracatına kadar tüm gelişimini tek pencereden yönetecek bir sistem tasarladıklarını aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Yeni dönemde tek bir gündemimiz var: Ekonomimizi güçlendirmek, Türkiye’yi büyütmek” dedi.

Türkiye ekonomisini 4,5 yıllık seçimsiz dönemde katma değerli yerli üretimle yeniden şaha kaldıracak projeler bir bir hayata geçmeye başlıyor. Sanayide Yerlileşme Programı'nın detaylarını paylaşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ürün bazlı bir yaklaşımımız olacak. Önceliğimiz orta yüksek ve yüksek teknolojili segmentte yer alan ürünler. Seçilen ürünün Ar-Ge'sinden ihracatına varıncaya kadar tüm gelişim sürecini tek pencereden yönetecek bir sistem tasarlıyoruz" dedi. Yeni Ekonomi Programı'na değinen Varank, bu kapsamdaki Sanayide Yerlileşme Programı'nın kendilerinin sorumluluğunda hayata geçirileceğini ifade etti. Varank, "Bu sistemde alıcı ve satıcıyı eş anlı destekleyeceğiz, böylece ölçeklendirme sorununu aşmayı ümit ediyoruz. Yine sistemimiz yerli katma değeri esas alacak" şeklinde konuştu.


AĞIRLIK ÜRETİM VE İSTİHDAM

Yeni dönemde hedeflerine odaklanacaklarını vurgulayan Mustafa Varank, şunları aktardı: "Tek bir gündemimiz var: Ekonomimizi güçlendirmek, Türkiye'yi büyütmek. Bu yolda adımlarımızı kararlılıkla atacağız. Milletimizin refahını yükseltecek, her alanda bağımsızlığımızı pekiştirecek politikalar üretmeye devam edeceğiz. Şunu açık ve net ifade etmek istiyorum, Türkiye olarak yönümüz katma değerli üretimdir, istihdamdır. Bu hedefimizden bir milim bile sapmadan inşallah Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokacağız."

120 MİLYON LİRALIK TESİS

Bakan Varank, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde İnci GS Yuasa'nın yeni nesil fabrikasının açılışına katıldı. 120 milyon liralık yatırımla faaliyete geçen fabrikanın Türk-Japon iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Varank, fabrikada ileri teknoloji "start stop" araç aküleri ve otomotiv ana sanayi tedarikçileri için en yüksek kalitede yeni nesil aküler üretileceğinin bilgisini verdi. Varank, ürünlerin yüzde 60'ının ihraç edileceğini de vurguladı.

DESTEK YATIRIMA DÖNÜYOR

Yüksek teknolojili, dış ticaret hacmini artıracak yatırımların artmasını istediklerini belirten Varank, "Bunun için de yatırımcı ve üreticilerimizi aktif bir şekilde destekliyoruz. İnci GS Yuasa da bakanlığımızca sunulan imkanlardan faydalandı. Yatırım teşviklerimiz, Ar-Ge merkezi desteklerimiz ve TÜBİTAK hibeleri firmanın bugünlere gelmesinde rol oynadı" dedi.

İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök ise hizmete giren fabrikanın iki ülke arasındaki sürdürülebilir iş birliğinin kanıtı olduğunu söyledi. GS Yuasa Başkanı Osamu Murao de Türkiye’de yeni bir yatırımı dünyanın hizmetine sunmaktan gurur duyduklarını anlattı.

  • Türkiye’de üreten herkes yerlidir
  • Bakan Mustafa Varank, yerli sanayiyi büyütecek yeni destek programının tüm detaylarını mayıs ayında paylaşacaklarını aktardı. Varank, şöyle devam etti: Programımızın adı yerlileşme ama bu, yabancılara kapımız kapalı anlamına gelmiyor. Biz üretimdeki yerli katma değerin payını artırmanın peşindeyiz. Dolayısıyla ülkemizde üretim yapan yerli ya da yabancı her kim olursa olsun bizim için eşit öneme sahip olmaya ve imkanlardan eşit ölçüde faydalanmaya devam edecek. Çünkü Türkiye’de üreten herkes bizim için yerlidir.
  • Teşvikler katma değerliye
  • Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarına da büyük önem verdiklerini dile getiren Sanayi Bakanı Mustafa Varank, “Atacağımız başka bir adım da mevcut teşvik sisteminin etkinliğini artırmak. Yatırım teşviklerimizde yerli katma değere ve teknoloji yoğunluğu yüksek işlere öncelik vereceğiz. İlk kez yatırım yapacak firmaları ve öz sermaye yatırımlarını özendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Nitelikli iş gücü hamlesi tuttu

Nitelikli iş gücünün yetişmesiyle ilgili iki çok önemli vizyoner politikayı hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Varank, “Sanayi Doktora Programı” ve “Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı”na araştırmacılardan yoğun talep geldiğini söyledi. Varank, bu araştırmacıların katkılarıyla akademik birikimin sanayiyle ve üretimle kucaklaşacağını da dile getirdi.

Yazılımda dışa bağımlılık azalacak

Kamu-özel sektör işbirliğiyle Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu kurduklarını ve açık kaynak kodlu yazılımlar yoluyla yazılım lisans maliyetlerinin yükünü hafifletip dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedeflediklerini anlatan Bakan Mustafa Varank, “Yapay zeka, büyük veri ve blok zincir alanlarında stratejilerimizi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile yakın iş birliği halinde hazırlıyoruz” dedi.

YILLIK AKÜ ÜRETİMİ 7 MİLYON OLACAK

  • Manisa’da faaliyet gösteren otomotiv tedarik sanayisi firması İnci GS Yuasa, şehirdeki üçüncü fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. İnci GS Yuasa İcra Kurulu Direktörü Cihan Elbirlik, fabrikanın, sanayi 4.0 altyapısı ile desteklendiğini anımsattı. Ürettikleri akülerin yüzde 60’ını dünyanın 80 ülkesine ihraç ettiklerini dile getiren Elbirlik, şöyle konuştu: “Yeni fabrikamızla yıllık 5 milyon olan akü üretim kapasitemizi 7 milyona çıkardık. Fabrikamız tam kapasite devreye alındığında bölge istihdamına katkımız yüzde 25 artacak.”
#Sanayide Yerlileşme Programı
#Ar-Ge
#Mustafa Varank