Ticaret savaşı Türkiye’ye fırsat

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0028/03/2018, Çarşamba
G: 28/03/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye yeni dönemdeki konumuna göre yeni yol haritası çizmeye hazırlanıyor.
Türkiye yeni dönemdeki konumuna göre yeni yol haritası çizmeye hazırlanıyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan 'ticaret savaşı' Türkiye’nin küresel piyasalarda yıldızını parlatacak. İpek Yolu projesinin merkezinde olan Türkiye, ticaret ekseninin Batı’dan Doğu’ya kaydığı bu süreçte 4 saatlik uçuş mesafesi ve 52 ülkeye ulaşımı ile ekonomik olarak daha da öne çıkacak.

ABD’nin yüksek vergiler getirerek çelik, alüminyum türü madenlerde kendi üretimini korumaya kalkışması, birçok ekonomide önümüzdeki dönem ciddi zarara yol açacak gibi görünüyor. Dünya ekonomisindeki son durumu değerlendiren ekonomistler, Türkiye’nin yeni dönemdeki konumuna yeni yol haritası çizmeye hazırlanıyor. Buna göre, yeni sürece ilişkin küresel piyasalarda Türkiye’nin daha önemli bir konuma geleceğinin değerlendirmesi yapılıyor. Özellikle ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirmesiyle başlayan devlerin ‘ticaret savaşı’nın Türkiye’yi öne çıkarması bekleniyor.

TRİLYON DOLARLIK PAZAR ORTAMI

Dünya ticaretinin en eski ticaret yollarının merkezinde bulunan Türkiye’nin, ABD’nin ‘ticaret savaşı’ çıkışı ile birlikte Çin’in hayata geçirmeyi planladığı İpek Yolu projesinin merkezinde bulunuyor. Konuyu değerlendiren ekonomistlere göre, İpek Yolu sadece Çin’i değil, Asya kıtasının önemli bir bölümünü de kalkındıracak bir güzergah olacak. Dünyanın sayılı altyapı yatırımı olan bu projeye tüm dünyanın odaklandığını görüyoruz. 65 ülkeyi kapsayan ve toplam 1 trilyon dolar civarında bir yatırım ile kademe kademe hayata geçecek olan Modern İpek Yolu ya da diğer adı ‘Kuşak ve Yol’ projesi küresel ekonominin geleceği açısından büyük bir önem taşıyor.

ABD, İNGİLTERE DEVLERİ ÇİN’DE

İşlerin bu noktada kızıştığını vurgulayan ekonomi kurmayları, geçen ay İngiltere Başbakanı Theresa May ile birlikte çok sayıda işadamının Çin’i ziyaretine dikkat çekiliyor. Öte yandan ABD enerji devi General Electric, Çin Devlet Fonu ile Tek Kuşak Tek Yol ticaret inisiyatifi için ortaklaşa bir enerji altyapı yatırım platformu kurulduğu yorumu yapılıyor. Öte yandan ise dünya ticaret ekseninin Batı’dan Doğu’ya kaydığı bir süreçte, ekonomisi toparlanamayan AB ülkelerinin ‘Doğu’yu pas geçemeyeceğine dikkat çekiliyor.

  • PROJENİN İLERLEMESİ İŞLERİNE GELMİYOR
  • Ancak her şeye rağmen ABD, AB, Rusya ve Brexit ile AB’den çıkacak olan İngiltere’nin bu projenin dışında kalmak ve tüm kontrolü Çin’e bırakmak istemediğine vurgu yapan ekonomi çevreleri, “Bir taraftan projenin içinde yer almak istiyorlar, bir taraftan da projenin hızla gitmesini istemiyorlar. Çünkü bu projenin eninde sonunda kendi ekonomik dengelerini altüst edeceğini biliyorlar” tespitine yer verdiler.

#Ticaret
#Türkiye
#Ekonomi