Milli insansız hava aracı ANKA'nın geliştirme çalışmaları sürerken ve HERON'lar da İsrail ile kopan ilişkiler nedeniyle bakıma gidemez ve sürekli arıza verir durumdayken, Türkiye'nin son dönemde artan istihbarat ihtiyacında Baykar İHA'lar öne çıktı. TSK'nın milli taktik insansız hava aracı Baykar, Suriye sınırı istihbarat ve terörle mücadele görevlerinde edindiği tecrübelerle orta irtifa ve uzun menzilli İHA ANKA'nın standartlarına erişti. Halen 12 istihbarat aracıyla TSK'ya hizmet veren Baykar, irtifasını 29 bin feet'e, havada kalış süresini 24 saate kadar yükseltti. Roket denemeleri de yapan Baykar İHA üzerinde uydu bağlantısı ve faydalı mühimmat (silah ve teçhizat) yüklemesi çalışmaları sürüyor.
Türkiye, gerek doğu ve güneydoğuda gerekse komşularından yönelen terör tehdidi nedeniyle askeri teyakkuz haline geçirdi. Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasıyla etkin mücadele yürüten Türk askeri, Suriye sınırındaki ve Musul'daki varlığını arttırdı. Terör tehdidinin arttığı bu dönemde TSK'nın istihbarat ihtiyaçları ise maksimum seviyeye ulaştı. İstihbaratın karşılanmasında en önemli unsurlardan biri insansız hava araçları. İsrail'den alınan HERON'lar, kopan ilişkiler nedeniyle bakıma gidemiyor ve çoğu arızalı durumda. Sadece bir-iki HERON'la bölgede istihbarat uçuşu yapılabiliyor. Milli insansız hava aracı ANKA'nın ise geliştirme çalışmaları sürüyor. ANKA, TSK'nın istediği yeni kabiliyetlerle güçlendiriliyor. İlk teslimatı Mart 2017'de başlaması planlanan ANKA insansız hava araçlarına, yeni nesil stratejik İHA olarak bakılıyor.
HERON ve ANKA'lar bu durumdayken, TSK'nın artan istihbarat ihtiyacının karşılanmasında Bayraktar Taktik İHA Sistemi (Baykar) öne çıktı. Halen Suriye sınırındaki terörist geçişler, kaçakçılık faaliyetleri, sınır gerisinde DAEŞ ve PYD hareketliliğinin izlenmesinin yanı sıra, doğu ve güneydoğuda PKK'ya karşı yürütülen operasyonlarda aktif olarak Baykar İHA kullanılıyor. TSK envanterinde 12 adet bulunan Baykar, Suriye sınırına kurduğu İHA istasyonlarıyla 150 kilometre menzilde Suriye sınırı ve ötesindeki faaliyetleri yakından izliyor.
Türkiye'nin diğer milli insansız hava aracını ise Vestel üretiyor. Vestel'in TSK için 6 adet ürettiği taktik İHA'nın halen testleri devam ediyor. TSK, önümüzdeki yıllarda milli İHA'lar Vestel, Baykar ve ANKA sistemlerinin tamamını envanterine katarak, insansız istihbaratta dünyanın en güçlü orduları arasında yer alacak.
Baykar'ın artan görevleri, tecrübe artışıyla beraber sistemin de daha ileri düzeylere taşınmasını beraberinde getirdi. Taktik İHA Baykar'ın standartları ANKA seviyesine yaklaştı. Baykar, edindiği görev tecrübeleriyle maksimum 18 bin feet olan uçuş yüksekliğini 29 bin feet'e, 15 saat olan havada kalış süresini 24 saate kadar çıkardı. Böylelikle Baykar, “taktik” seviyeden “male” (orta irtifa uzun menzil) sınıfına yükseldi. Halen uydu bağlantısı ve daha fazla faydalı mühimmat taşımak üzere çalışmalar yürütülen Baykar üzerinde Roket atışı denemesi yapıldı. Son geliştirilen Baykar İHA'ların büyüklüğü de ANKA'ya yaklaştı.
29 bin feet'e ulaşan irtifası, 24 saat havada kalış süresi, 150 kilometre haberleşme menzili, yer sistemlerine bağımlı olmaksızın tam otomatik iniş ve kalkış ile seyrüsefer özelliği dahil pek çok ayrıcalığı üzerinde barındıran Baykar İHA, 630 kilogram maksimum kalkış ağırlığıyla 55 kilogram ağırlığında faydalı yük taşıyabiliyor.