EDISYON:

Tüm zamanların ihracat rekoru

Erdi Yılmaz
04:002/11/2018, Cuma
G: 2/11/2018, Cuma
Yeni Şafak
İhracatın ithalatı karşılama oranı %96,7’ye ulaştı
İhracatın ithalatı karşılama oranı %96,7’ye ulaştı

Ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rekorunu kırdı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da son 20 yılın en yükseğine çıkarak yüzde 96,7 oldu.

Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz ay tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara ulaşan ihracat, tüm zamanların en yüksek aylık rekorunu kırdı. Böylece 2018 Mart ayında gerçekleştirilen 15,5 milyar dolarlık ihracatın üzerine çıkılmış oldu. Söz konusu dönemde, ihracatın ithalatı karşılama oranı da son 20 yılın en yükseğine erişerek yüzde 96,7 oldu. Bu bağlamda ekim ayı ithalatı da yüzde 23,5 düşüşle 16 milyar 261 milyon liraya geriledi.

TÜRK İŞ DÜNYASI DİRENÇLİ VE REKABETÇİ

TİM ekim ayı ihracat verileri, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı İsmail Gülle, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ve AKİB Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş’in katılımıyla, Adana’da gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanı Pekcan, Türk iş dünyasının dirençli ve rekabetçi yapısına dikkat çekerek, “Ekim ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İngiltere, İtalya. Hepsi de kaliteye odaklı, kaliteli malı ve rekabetçi fiyatı takdir eden ülkeler. İhracatçılarımızı kalitesi yönüyle de takdir ediyorum” dedi.


TL İLE TİCARET HACMİ %35 ARTTI

Hükümet ile ihracat ailesinin, bir bütün olarak tüm hedefleri yakalayacağının altını çizen Pekcan, “100 günlük eylem planında yerli paralarla ihracatımızı da teşvik ediyoruz. Ekim ayında Türk Lirası ile ticaret hacmimiz yüzde 35 artışla. 9,8 milyar TL'ye ulaşmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. Bakan Pekcan, yeni ekonomi programı kapsamında ihracatın yılsonunda 170 milyar dolara ulaşacağını da vurguladı.

12 AYLIK İHRACAT 166,8 MİLYAR $

TİM Başkanı Gülle’nin detaylarını açıkladığı söz konusu verilere göre, son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 7,9 artışla 166,8 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ise ihracat yüzde 7,6 artışla 138,8 milyar dolara çıktı. Ekim ayında ihracat miktarı da, 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 25,1 artışla 12,6 milyon tona yükseldi. Böylece 2018 Ekim ayı şimdiye kadar miktar bazında en çok ihracat gerçekleştirilen ikinci ay oldu.

Çelikte uzakdoğu rüzgarı

Ekim ayında en fazla ihracatı yine otomotiv sektörü yaptı. Sektörün söz konusu aydaki ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,1 artarak 2,9 milyar dolar oldu. ABD’deki yaptırımlardan sonra uzakdoğu pazarına açılımı ile dikkat çeken çelik sektörü, uzakdoğu ülkelerine olan ihracatını ekim ayında yüzde 262 artırdı; toplam ihracatını da yüzde 46,9 arttırarak en fazla artış yakalayan ikinci sektör oldu. Ülke gruplarına göre ise, AB’ye ihracat yüzde 13,6 artarak, 7,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekimde en fazla ihracat yapılan ülke de 1,5 milyar dolar ile Almanya oldu. En çok ihracatını artıran il ise, 5 kat artışla 26 milyon dolara ulaşan Kastamonu oldu. Yine ekim ayında bin 611 firma ilk kez ihracat yaparak ihracat camiasına katıldı.

  • TL ile ihracat gelişmeli
  • İhracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Gülle, ticarette TL kullanımına özel bir önem atfettiklerini belirtti. İsmail Gülle, “Bu dönemde, Türk Lirası’nın uluslararası ticarette kullanımını artırabilmemiz çok önemli. 2009 yılından beri TL ile ticarette güzel bir ivme yakaladık. Bu artışı sürdürülebilir kılmalıyız. Ekim ayında 180 ülkeye 5,3 milyar TL tutarında ihracat Türk Lirası ile yapıldı.

Fuar alanı kararı çok yerinde oldu

Yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın ihracat açısından önemine de değinen TİM Başkanı İsmail Gülle, şunları söyledi: “1,6 milyon metrekarelik lojistik alanı ve 5,5 ton kargo kapasitesi ile de İstanbul Havalimanımızın tüm ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum. İnanıyorum ki bu kapasite, bizlerin ihracat yolunda yeni rekorlar kırmasına büyük fayda sağlayacaktır. Cumhurbaşkanımızın ‘Atatürk Havalimanı’nın kapalı alanlarının fuar alanı haline getireceğiz’ açıklaması ile ihracat ailesine verdiği destekten dolayı şükranlarımızı sunarız.”

#İhracat
#Ticaret
#İsmail Gülle
#Ruhsar Pekcan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.