Bakan Işık, ABD programı kapsamında hava taşıtı şirketi Sikorsky'i ziyaret etti. Burada şirketin fabrikasını gezen Işık, çeşitli incelemelerde bulundu. Şirket ve üretilen helikopterler hakkında yetkililerden bilgi alan Işık, incelemelerinin ardından açıklamalarda bulundu.
Sikorsky'nin, Lockheed Martin grubuna geçtiğini anımsatan Işık, firmanın Türkiye ile ilgili çok ciddi bir işbirliği yaptığını söyledi. Işık, SSM ile Sikorsky arasındaki "Genel Maksat Heli̇kopter Projesi̇" kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulan 109 genel maksat helikopterinin, tedarik edileceğini bildirdi. Projenin ana yüklenicisinin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), ana alt yüklenicisinin Sikorsky, yerli alt yüklenicilerinin ise ASELSAN, Tusaş Motor Sanayii AŞ (TEI) ve ALP Havacılık AŞ olduğunu belirten Işık, anlaşma kapsamında BlackHawk helikopterlerinin Sikorsky lisansı altında Türkiye'de üretileceğini kaydetti.
Işık, Türkiye ve Sikorsky arasında gelişen işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sikorsky ilk defa bu projeyle uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde, Türkiye'deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi. Sikorsky fikri sınai mülkiyet hakları kendisinde olmayan kalemlerle ilgili, orijinal ekipman imalatçıları ve muhtemel Türk sanayi partnerleri arasında toplantı yapılmasını sağlayacak ve bu toplantıları koordine edecek. Bu madde kapsamında TUSAŞ, ASELSAN, TEI ve ALP Havacılık AŞ dışındaki yerli firmalara da iş payı verilmesi önem arz ediyor" diye konuştu.
Türkiye'deki şirketlerin, Sikorsky ve Lockheed Martin grubuna daha fazla ürün satmaları için onların tedarik zincirine girebilmelerini çok önemsediklerini vurgulayan Işık, “Fabrikadaki incelemelerimizde gördüğümüz tablo bizi gururlandırdı. Skorsky'nin en kritik parçalarının Ankara ve Eskişehir'de üretildiğini görmekten ve Türkiye ile güçlü bir işbirliği yapmış olmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. İstiyoruz ki daha çok Türk firma onlara mal üretip satabilsin" ifadesini kullandı.
Işık, Sikorsky'nin Türkiye ile sadece üretim alanında değil, helikopter araştırma geliştirme konusunda da işbirliği yapmak istediğine dikkati çekerek, "Sikorsky'nin mevcut işbirliğinin yanında özellikle Türkiye'de araştırma geliştirme çalışmalarına başlamış olması, ülkemizin birikimini, kabiliyetini ve kapasitesini de artıracaktır. Bu açıdan da işbirliğini çok önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Sikorsky ve Türkiye arasındaki işbirliğini daha da ilerletmek istediklerinin altını çizen Işık, bu kapsamda küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha fazla tedarik zincirinde bulunması için gereken çalışmayı yapacaklarını ve bu zincirdeki Türk halka sayısını artıracaklarını vurguladı.
Igor Sikorsky tarafından, 1925 yılında hava taşıtları üretmek ve geliştirmek üzere kurulan ABD şirketi, 1942 yılına gelindiğinde helikopter tasarımıyla bu alanda söz sahibi oldu.
Geliştirdiği teknolojiyle helikopter kullanımını güvenli hale getiren şirket, bu sayede dünyanın sayılı havacılık şirketlerinden biri haline geldi.