Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım’ın deniz etabı tamamlandı. TürkAkım’ın deniz etabı inşaatının tamamlanma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katıldığı törenle bugün gerçekleşti.
Törende konuşan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
şu açıklamalarda bulundu:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, TürkAkım Projesi'nin son aşamasına gelindiğini belirterek, "TürkAkım'ın sadece ülkemiz ve milletimiz için değil komşularımız, bölgemiz için pek çok avantajı bulunuyor." dedi.
"2019'da faaliyete geçmeye hazır olacak"
"Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ulaştığı yüksek seviyenin ifadesi olarak gördüğüm enerji iş birliği alanında atılan yeni bir adıma daha şahitlik etmek üzere bir aradayız. TürkAkım Projesi, inşallah 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır."
"Türkiye-Rusya iş birliği geniş yelpazede ilerliyor"
Türkiye için Rusya Federasyonu'nun uzun vadeli iş birliği yapabilecek güvenilir bir dost ve önemli bir doğal gaz tedarikçisi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:
"Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz çok geniş bir yelpazede ilerliyor. Hedefimiz Rusya ile 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır. Türkiye, Rusya'dan 1987'den bu yana 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir, bu, enerji alanındaki ilişkilerimizin her türlü sınamayı geçtiğinin ifadesidir. Biz Rusya ile ikili münasebetlerimizin çerçevesini, hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerine veya dayatmalarına göre belirlemedik. Sayın Putin ve Rus halkı ile dayanışmamızın ülkelerimiz için daha büyük projelerin, müjdelerin habercisi olacağına inanıyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra konuşan
de şu açıklamalarda bulundu:
Rusya Devlet Başkanı Putin ise projenin isim babasının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirterek, "TürkAkım ismini vermiştir" dedi.
Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istediklerini bildiren Putin, "Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
"Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek"
TürkAkım Projesi'nin önemine değinen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi haline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi (TürkAkım) gerçekleştirmek mümkün değil. Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz."
Enerjide stratejik ortaklığın dev projesi: TürkAkım
Toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan projenin deniz kesimi, 930 kilometre uzunlukta 2 boru hattından oluşuyor. Her bir hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküp.
Hat Rusya'nın Anapa kentinden çıkarak Türkiye'de Kıyıköy'e giriş yapıyor. 2019 sonunda Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz akmaya başlayacak. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.
Bir hatla Türkiye'ye 15,75 milyar metreküp doğaz gaz gönderilecek. İkinci hatla Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınacak. İkinci hat Türkiye'den Yunanistan'a ya da Bulgaristan'a bağlanacak. Bu konuda görüşmeler sürüyor.
, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı oluşturacak.
Boru hattı sisteminin açık deniz kesimi South Stream Transport B.V tarafından inşa edilirken, açık deniz boru hattı sistemi, Karadeniz’den ilerleyecek paralel iki hattan oluşuyor.
TürkAkım, Lüleburgaz’daki mevcut doğalgaz ağına Kıyıköy’den yeraltı boru hattı ile bağlanacak. Boru hattı güzergahı buradan Türkiye - Avrupa sınırındaki son noktaya kadar devam edecek.
Rusya Devlet Başkanı Putin İstanbul'da
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i taşıyan uçak İstanbul'a iniş yaptı.
İlk gaz akışı 2019 sonunda
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TürkAkım Projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez TürkAkım'da ilk gaz akışının 2019 yılı sonunda gerçekleşeceğini söyledi.
Türkiye için yeni bir dönem başlıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk Akım projesinin deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla düzenlenecek törene katılmak üzere Türkiye’ye geliyor. Enerji uzmanlarına göre bu ziyaret sadece Türk Akım için bir bitişi değil, Türkiye adına son derece hayati bir dönemin başlamasını simgeliyor. Uzmanlar bunun sebebini “
Avrupa ülkeleri ilk kez Rus gazını Türkiye üzerinden alacak
” cümlesiyle açıklıyor.
Putin, Türk Akımı projesinin deniz etabının bitmesi nedeniyle bugün düzenlenecek törene katılmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Türkiye’ye geliyor.
İki liderin İstanbul’daki buluşması Türkiye, Rusya, Avrupa üçlüsü için de yeni bir döneme işaret ediyor.
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ziyarete Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin deniz geçiş bölümünün tamamlanmış olması vesilesiyle enerji işbirliğinin damga vuracağını söyledi.
Türkiye sonrası rotası halen belirsiz
Projenin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Türk Akım projesinin Avrupa’ya gaz taşıyacak ikinci hattının deniz geçiş bölümünden sonra kara kısmının tamamlanmasıyla Avrupa ülkeleri ilk kez Rus gazını Türkiye üzerinden almaya başlayacak.
Hattın Güneydoğu Avrupa’da hangi ülkeler üzerinden devam edeceği belirsizliğini koruyor. Ancak son dönemlerde Bulgaristan seçeneğini öne çıkıyor. Bu seçenekte Sırbistan, Macaristan gibi ülkelerin de yoğun ilgisi var.
Gaz akışının yönü değişecek
Türkiye Rus gazını Batı hattı ile Bulgaristan üzerinden alırken Türk Akım’ın ikinci hattı ile birlikte bu akış yön değiştirecek. Ticari olduğu kadar stratejik öneme de haiz olan bu işbirliği Türkiye’yi doğalgazda uluslararası dağıtım merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaştıracak. Türk Akım ile birlikteliğini perçinleyen Türkiye ile Rusya farklı alanlarda da işbirliğini daha da geliştirecek.
Karadeniz’de yeni bir başlangıç mümkün
“Rusya ile ortak kıyımız olan Karadeniz’de enerji işbirliği geliştirilebilir” diyen Kumbaroğlu, “Özellikle gaz hidrat rezervlerinin değerlendirilmesinde teknolojik olarak bir adım önde olan Çin’in katılmasıyla önemli bir sinerji yakalanabilir” şeklinde konuştu.
Kumbaroğlu ayrıca, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) olarak doğalgazda jeopolitik konuları da masaya yatıracakları bir sempozyumu 7 Aralık’ta Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenleyecekleri bilgisini paylaştı.