Türkiye denizde çığır açacak

Yeni Şafak
Büşra Soyal
10:1523/09/2016, Cuma
G: 15/12/2017, Cuma
Yeni Şafak
Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF-2000 Projesi'nde tasarım çalışmaları sürüyor.
Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF-2000 Projesi'nde tasarım çalışmaları sürüyor.

Türkiye'nin bölgesel güç olmasına büyük katkı sağlayacak TF-2000 gemisi için tasarım çalışmaları sürüyor. Hava savunma üssü konumunda olacak fırkateyn diğer uçaklardan ve hava araçlarından atılan füzelerin takibini ve imhasını sağlayacak.

Denizlerin ekonomik, siyasi ve askeri alandaki önemi her geçen gün artıyor. Bundan yola çıkarak hükümetin büyük önem verdiği deniz kuvvetleri için yapılan yerli savunma projeleri hız kesmeden devam ediyor.

Başarısıyla uluslararası alanda model olmayı başaran Milli Gemi Projesi (MİLGEM), Türk deniz kuvvetleri personeliyle, Türk mühendis ve işçisinin örnek bir eseri olarak dikkat çekiyor. Savunma sanayinin öncü projeleri arasında yer alan çalışma, ülkemizin korvet ve fırkateyn gibi muharip gemi inşa projelerini milli dizayn ve azami yerli katkı oranıyla gerçekleştirebilecek seviyeye ulaştığını gösteriyor. yenisafak.com olarak bu hafta MİLGEM konseptinin devamı niteliğinde olan Hava Savunma Harbi Fırkateyni TF-2000 Projesi'ni ele alacağız.

Deniz Kuvvetlerimizin bölge hava savunma harbi görevini etkin olarak yerine getirecek TF-2000, ülkemizi bu alanda yeni nesil hava savunma harbi fırkateynleri dünyasına taşıyacak.

3 aşamalı proje
  • Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin Eylül 2013'teki kararı ile proje tasarım, prototip gemi inşa ve seri üretim olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecek. TF-2000 Hava Savunma Harbi Fırkateyni Projesi'nde fizibilite çalışmaları tamamlandı, 'tasarım aşaması'na ilişkin hazırlık çalışmaları sürdürülüyor.
TF-2000 ile hava savunma harbi olmak üzere, sahip olduğumuz diğer harp nevilerindeki yeteneklerimizin millî imkânlar kullanılarak bir üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor. Gelişmiş komuta/kontrol, muhabere, sensör ve silahları sayesinde ülkemizin hayati ve etki sahalarından başlamak üzere ana vatan savunmasına derinlik kazandırması, ayrıca denizde bulunan görev gruplarının bekasına katkı sağlanması öngörülüyor.


Uzak mesafeden hedef tespiti

Hava savunma harbi maksatlı firkateynlerin en önemli sensörü olan Çok Amaçlı Faz Dizili Radar'ın (ÇAFRAD) da yurt içinde üretilmesi için SSM ve ASELSAN arasında 2013 yılı Eylül ayında sözleşme imzalandı.
GENESİS'in gelişmiş versiyonu kullanılacak

Bölgesel hava savunma mimarisi içinde oluşturulacak hava savunma katmanlarında kullanılacak silahların belirlenmesine yönelik çalışmalara ise devam ediliyor.

MİLGEM projesi için GENESİS Milli Savaş Yönetim Sistemi milli olarak geliştiriliyor. TF-2000 projesinde de GENESİS'in daha gelişmiş versiyonu kullanılacak.



NATO hava ve füze savunmasına katkı

Günümüzde NATO bünyesinde, esas hat olarak mevcut NATO Entegre Hava Savunma Sistemi üzerine inşa edilecek bütünleşik hava ve füze savunma sistemi geliştirilmesi üzerine ortak bir anlayış ve taahhüt bulunuyor. Bu anlayış, ABD-Avrupa Aşamalı Uyarlanabilir Projesi, NATO sistemleri ve müttefik ülkelerin gönüllü katkısı ile ilişkisi içinde.

Bu anlamda sorumlu ve duyarlı bir müttefik olarak Türk Deniz Kuvvetleri, TF-2000 projesi kapsamında inşa edilecek olan gemilerin sahip olacağı yetenekler ile NATO hava ve füze savunma sistemine katkı sağlamayı amaçlıyor. Gemilerin 3 boyutlu arama radarları ve link sistemleri bu kapsamda temel unsurları olacak.

Ayrıca TF-2000 fırkateynleri, sahip oldukları yetenekler ile görev grubunda yer alan NATO Geçici Balistik Füze Savunması (BMD) yetenekli gemilere hava savunma desteği gibi doğrudan katkı sağlanması açısından da faydalı olabilecek.



#TF-2000
#Hava Savunma Harbi Fırkateyni
#Savunma sanayi
#Deniz